Gyurcsány a mocsárban

A DK hét végén közzétett kolozsvári videója semmiben nem tér el a kormányzati gyalázatszpotoktól.

Gazda Albert
2018. 03. 26. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Demokratikus Koalíció folytatódó gyűlöletkampánya egyvalamire biztosan jó: Gyurcsány Ferenc pártja végképp kiiratkozik immár nem csupán az ellenzéki összefogásra alkalmas, hanem az április 8-án választható politikai alakulatok közül is. Ennyire persze semmi nem egyszerű, simán el tudom képzelni – értekeztem is effélékről korábban –, hogy a matematika alapján megéri ily módon is fokozni a feszültséget.

A parlamenti küszöb környékén támolygó, elmúltnyolcév-tulajdonos exminiszterelnök ugyanis nem először próbál hasznot húzni a magyarok identitásproblémáiból. A tizenkét évvel ezelőtti, minden elemében, mondatában, betűjében hazug népszavazáskampány viszonylagos sikeréből azt a következtetést vonhatta le, hogy olyan csodafegyvert tesztelt akkor élesben, amely szükség esetén később is bevethető lesz. Annál inkább, hogy utóbb szintén elmúltnyolcév-terheltté süllyedő utódjának, Orbán Viktornak ellenkező ígéreteivel szemben eszébe sem jutott bármit is kezdeni identitásaink imént érintett dilemmáival. A nemzeti együttműködés minden tekintetben elmaradt, és bár a rendszere felépült a maga módján, azt pont nem mondhatjuk, hogy tartalommal is megtöltetett volna. A különféle magyarok nemhogy nem ismerik vagy kedvelik egymást jobban, mint azelőtt, hanem ellenkezőleg: a bezárkózás és az elutasítás még inkább virágzik. Dönteni sem kell: fikarcnyi gondot sem okoz egyszerre és egyforma hévvel utálni a mifelénk véletlenül sem előforduló migránsokat-menekülteket, valamint a közelünkben kifejezetten létező határon túli magyarokat.

Ahogy a balosok-liberálisok körében is rengetegen rettegnek az arab terroristáktól meg a léha afrikaiaktól, úgy a megrögzött fideszesek táborában is százezrek ukránozzák-románozzák előszeretettel kárpátaljai vagy erdélyi nemzettársaikat. Ha tehetnék, vígan megvonnának emezektől is minden jogot és fillért, legyen szó szavazatról, nyugdíjról, orvosi ellátásról, utazási kedvezményről, bármiről. Aki odaát ragadt a történelemtől sújtva, az idegen, és ha egy mód van rá, maradjon is az. Rohadjon meg ott, ahol van, és legyen kedves nem belepofázni a dolgaink intézésébe.

A DK hét végén közzétett kolozsvári videója – amelyben kitakart arcú, eltorzított hangú polgárok mesélik el vészjósló zenei aláfestés mellett, hogy Orbán Viktorra és a Fideszre fognak szavazni – semmiben nem tér el a kormányzati gyalázatszpotoktól. Ugyanaz az érvrendszere, a hangütése, a hangulata, a hatásmechanizmusa. Nem differencia az sem, hogy az egyiket orrvérzésig tolja a köztévének hazudott pártharsona, a másikat meg csupán a közösségi médiában terjesztik – hiszen egyik és másik médium is eléri a feltétlenül mozgósítandó és mozgósítható rajongók széles tömegeit. Egy nem elhanyagolható nüanszra mégis indokolt felhívni itt a figyelmet: minden ember ember, ergo semmilyen rasszista-xenofób hadjárat nem védhető. A sajátjaink ellen uszítani azonban a fentiek rögzítése mellett is extra megvetést érdemel pluszban.

Kétszer nyolc év kínszenvedés után – hátha tényleg a betetőzése ennek a hosszú korszaknak ez a néhány hét – indokolt leszögezni: egyfajta minőségi minimum megalkotásának ideje közeleg. Hadd értékeljem biztató jelként, hogy a DK-s borzadályra az Orbán Viktortól és a Fidesztől fényévnyi távolságban található szubkultúrákban sem mutatkozik igény, amint azt a videó fogadtatása is visszaigazolta liberális – vagy annak mondott – lapokban és fórumokon. Ami mocsárszagtól bűzlik, ahhoz – bármit gondoljunk egyébként a világról – nem megyünk közelebb.

Azok kedvéért, akik esetleg továbbra sem értenék: Orbán Viktornak Gyurcsány Ferenc nem az alternatívája. Nem azért vetjük el az egyiket, mert a másik visszatérésére szavazunk. Ők mindketten a múlt – és a szakítás pillanata nem várathat sokáig magára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.