Semjén Zsolt, a horgony

A züllés a kormányoldalon megállíthatatlan: könnyen lehet, hogy Schmitt Pál ma már megúszná a plagizálást.

Szerető Szabolcs
2018. 03. 12. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vártam egy ideig tegnap, hogy nekikezdjek ennek a cikknek. Gondoltam, demokráciában evidens, hogy lemond az a politikai vezető, akiről kiderül, külföldi luxusvadászatait egy ajándékozó kedvű üzletember finanszírozza. Ráadásul olyan vezetőről van szó, aki a Kereszténydemokrata Néppárt elnevezésű, tiszteletre méltó múltra és elődökre visszatekintő alakulat elnöke is. Meglehet, naivságom jele, mégis őszintén remélem, mire ez az írás megjelenik, Semjén Zsolt keresztényként, magyarként és demokrataként meghozza a fájdalmas, ám ebben a helyzetben egyetlen szóba jöhető döntést. Ha így lesz, utólag is megérdemel egy kalapemelést. Mert van mit veszítenie: magas tisztségek, az azokkal járó juttatások, a 2021-es budapesti vadászati világkiállítás levezénylése, no meg a második hely a Fidesz–KDNP listáján, ami akkor is a következő négy évre parlamenti mandátumot biztosító pozíció, ha április 8-án cigány gyerekek potyognak az égből.

Lapunk múlt pénteken írta meg, a miniszterelnök-helyettes évente egyszer Svédországban vadászik; a költségek alkalmanként négy-öt millió forintnyi svéd koronára rúghattak. A legutóbbi kirándulást drágította, hogy a helyszínt helikopterrel közelítették meg – ami az elejtett rénszarvas szállítására is szolgált –, s előfordult, hogy egy egész hotelt kibéreltek a vadászaton részt vevők számára. Pokorni Zoltán párttársai ügyeire utalva az ilyesmit nevezte néhány éve urizálásnak; azóta már nem a Fidesz alelnöke, kritikát sem igen hallani tőle. A Fidesz aktivistái a kormánymédiában családlátogatást emlegetve próbálták bagatellizálni a botrányt. Ennél érdemibb volt az a reakció, amely szerint a miniszterelnök-helyettes a saját költségén ugyan miért ne hódolhatna közismert szenvedélyének. (A vadászattal magával egyébként semmi bajunk nincs, csak minden tiszteletünk ellenére Semjén Zsoltot nem tudjuk Széchenyi Zsigmond vagy Kittenberger Kálmán utódjának tekinteni; aligha fogunk tőle lebilincselő könyvet olvasni Vadászkalandok Skandináviában címmel.)

Láttunk már olyat, hogy valaki éves jövedelme tetemes részét a hobbijára áldozza. Csakhogy nem saját erőből, nem is rokoni segítséggel vett részt a svéd túrákon a politikus, hanem egy olyan vállalkozó jóvoltából, akinek érdekeltségei az Orbán-kormány idején igen jól szerepelnek a közbeszerzéseken, még uniós pénzből is gazdagodnak. Farkas József cége 2015-ben egy kétes, komoly visszhangot kiváltó pályázati ügynek is a szereplője volt. Azon túl, hogy egy miniszter részéről ilyen típusú anyagi támogatás elfogadása jogi kérdéseket is felvet, erkölcsileg menthetetlen, kimagyarázhatatlan a történet.

Semjén Zsolt előszeretettel válaszolja a Fidesszel szimbiózisban élő pártja létjogosultságát kétségbe vonóknak, hogy a KDNP az a horgony, amely a napi küzdelmekben hánykolódó Fidesz hajóját az örök értékekhez köti. Engem ez kicsit arra emlékeztet, amikor az SZDSZ azzal a hivatkozással lépett koalícióra az önmagában is kormánytöbbséget alkotó MSZP-vel, hogy majd szépen lenyesegeti az állampárti múltból átnyúló vadhajtásokat. Ehelyett aztán az SZDSZ oldódott fel a szocialista „erkölcsiségben”, s amikor ez az úgynevezett Tocsik-ügyben láthatóvá is vált, a pártelnök, Pető Iván lemondott. Az urizálás, a hatalmi arrogancia terén a KDNP-s politikusok (tisztelet a kivételnek) egyre kevésbé megkülönböztethetők a fideszesektől, s lassan itt is a hazugság válik anyanyelvvé. Rogán Antal legendás helikopterezésében a természetes reakcióként érkező hazugság volt az igazi botrány, s bizony Semjén Zsoltnak sem sikerült kibontania az igazságot a vadászatról szóló első híradás után.

Ha nem mond le, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke világosan megüzeni, azt a bizonyos horgonyt már rég felszedték. A züllés a kormányoldalon megállíthatatlan: könnyen lehet, hogy Schmitt Pál ma már megúszná a plagizálást. Akárhogy is: amíg a közéletben marad, „vadászkalandja” árnyékként fogja kísérni Semjén Zsoltot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.