Azonnal költözhető, jó állapotú ingatlanokat keresnek a fiatalok

Harminc éves életkorig az átlagár alatti, jobbára közepes állapotú lakások a legkelendőbbek az Otthon Centrum (OC) adatbázisa szerint – írja a vg.hu.

Forrás: VG.HU2020. 11. 09. 15:11
null
Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban egy használt téglalakás négyzetméteréért átlagosan 693 ezer, vidéken 343 ezer forintot fizettek a fiatalok. A családtámogatási rendszer előnyeivel élve a generáció jelentős hányada választotta a családalapítás helyszínének az agglomerációt.

Milyen minőségű ingatlantípusokat, hol és milyen áron keresnek leginkább a 18 és 30 év közötti fiatalok a fővárosban és országszerte? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az Otthon Centrum elemzői, akik szerint a fiatalok élethelyzetükből adódóan jellemzően az olcsóbb lakástípusokat favorizálják, annak ellenére is, hogy a nagyvárosokban élő, jól képzett huszonévesek közül sokan már pályájuk korai szakaszában jól keresnek.

Bár a fiatalok 39,2 százaléka családi házat vett az Otthon Centrum közvetítésével, ez az arány 2 százalékkal alatta van az idősebb korosztály esetében tapasztalt adatoknak.

A különbség leginkább az agglomerációban jelentkezik. A városkörnyéki településeken a fiatalok arányaiban már 5 százalékkal nagyobb vásárlási kedvet mutattak a családi házak iránt. Ugyanakkor ez a korosztály a fővárosban, illetve a nagyvárosokban az átlagnál kevesebb családi házat vásárolt, derült ki az Otthon Centrum elemzéséből. A családi ház kontra téglalakás viszonylatban pont fordított a helyzet. Az OC hálózatában a téglalakást vásárló fiatalok aránya 31,8 százalék volt, ami 1 százalékkal felülmúlta az idősebb korosztály értékét.

A fiatalok a nagyobb városokban és Budapest pesti részén arányaiban 5 százalékkal aktívabbak voltak a többi lakásvásárlónál. Téglalakás vásárlóként arányuk Budapest pesti részére (44,5 százalék) és a megyei jogú városokra koncentrálódott (31 százalék).

A panellakások terén szintúgy aktívabbak voltak a fiatal vásárlók, akik közül minden negyedik vevő döntött a panellakás mellett: érdeklődésük színterei a főváros budai és külső kerületei (40 százalék), valamint a megyei jogú városok (42,7 százalék) voltak. Budapesten, valamint a régió központokban a többi vásárlóhoz képest érezhetően nagyobb volt az arányuk, a javukra kialakult különbség a külső pesti kerületekben elérte az 5 százalékot. Ez jól tükrözi, hogy milyen fontos szerepet játszanak a panelek az első önálló otthon megteremtésében.

A magasabb árfekvés miatt az új építésű lakás mellett a harminc alatti korosztály csupán 5 százaléka döntött, de a tranzakciók kétharmada a fővárosi agglomerációban köttetett, miközben a teljes ügyfélkör esetében ez az arány csak 27,5 százaléka volt.

A fővárosban a fiatalok által vásárolt téglalakások négyzetméterára 693 ezer forint volt idén, ami 6,5 százalékkal elmaradt a fővárosi átlagtól.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Olcsóbbak lesznek az új lakások

– A járvány miatt a gazdaság fellendítésére és arra van szükség, hogy az építőipar megrendeléseket, munkát kapjon. Az, hogy két év van egy-egy fejlesztés elindítására, impulzív megoldás, hiszen a szoros határidő miatt egyfajta most vagy soha érzetet alakít ki a piacon, ami gyorsan kedvező eredményekre fog vezetni – mondta lapunknak az újból öt százalékra csökkenő lakásáfáról Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnöke. A szervezet üdvözli az otthonteremtési programot, de különösen a korábban már bizonyító áfakedvezményt, amely Kiss Gábor szerint első körben némi árcsökkenést is magával hoz az új építésű lakások piacán.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.