Facebook helyett izomnövelés és fogadalom

Az új edzéstervnek köszönhetően a női vízilabda-válogatott már az amerikaiakat szorongatja.

Gabay Balázs
2017. 07. 16. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az ember a medenceparton felsorakozott női válogatott tagjaira tekint, kimunkált muszklikat lát, szálkás hölgyek tekintenek vissza rá. Szembetűnő, hogy mennyit fejlődött fizikailag a csapat, a hogyanra Bíró Attila szövetségi kapitány igen egyszerű válasszal szolgál. – A felkészülés ezen részén változtattam tavalyhoz képest, utóbb minden teszteredmény ezt igazolta. Szárazföldön és vízben is jóval több lábtempós gyakorlatot csináltunk. Nyilván a lányoknál nem arattunk nagy sikert ezzel, de meglesz a gyümölcse – fejtegeti a tréner. Nos, ha az Eb-aranyhoz képest sikerül szintet lépni, az valóban kiugró sikert ígér a vizes világbajnokságon, ahol vasárnap este Japánnal kezdenek majd a magyarok. S hogy meglesz-e a gyümölcse a kőkemény edzéseknek? A olimpiai és vb-címvédő amerikaiak elleni Vodafone-kupa-meccs és az egri kétkapuzás egyértelműen megmutatta: már meg is lett. A mieink talán még soha nem késztették ekkora küzdelemre a végül 10-8-ra nyerő USA-t.

– Taktikailag készültünk rájuk külön, másképp nem. Biztató, hogy fizikailag felvettük a versenyt velük, nem úgy, mint tavaly – utalt a kapitány a riói olimpián elszenvedett 11-6-os és 14-10-es vereséggel végződő meccsekre. Úgy látja, az állóképességen, erőn nem fog semmi múlni.

A női válogatott Rióban sorrendben harmadszor végzett a negyedik helyen, tavaly év elején viszont megnyerte a szerbiai Európa-bajnokságot. Bíró Attila az újfajta edzéstervnek köszönhetően felgyorsította a csapatot, és ebben az újonnan érkezők is segítettek. – Rióhoz és Belgrádhoz képest is nagy változás, hogy sebesebbek lettünk, ehhez nagyban hozzájárul a jól forduló Gurisatti Gréta és Szilágyi Dorottya érkezése. Kreatívabb és mozgékonyabb lett velük a csapat.

A lányok a mentális felkészülésre is odafigyelnek, ebben Csernus Imre áll a rendelkezésükre. A tanácsára mind a 13 játékos papírra vetette vb-fogadalmát, és a stáb kitalálta, hogy a csapat szakadjon el a Facebooktól. – Én eleve nem vagyok rajta, így megúsztam a tiltást. Hogy a lányok tartják-e? E hét hétfőtől indult volna a korlátozás, de úgy döntöttek, már július elsejétől hanyagolják a közösségi oldalakat. Több visszajelzés is jött, hogy milyen jó érzés, hogy nem kell ezzel foglalkozni. Szó sem volt erőszakról, megbeszéltük a dolgot, mivel diplomás, egyetemre járó emberekről van szó, nem kellett senkit győzködni – mondta Bíró Attila. – Az amerikaiak után ott vagyunk a szűk élmezőnyben az oroszokkal, spanyolokkal, olaszokkal, görögökkel karöltve, és ide sorolnám a kanadaiakat is, akik idén világligadöntőben szerepeltek. Egy mérkőzésen az amerikaiakat is meg tudjuk verni, ahogy mindenki mást is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.