Két dudás egy csárdában, világcsúcs a Duna Arénában

Kenderesi Tamás és Cseh László is futamgyőztesként jutott tovább 200 pillangón, hat magyart látunk délután.

2017. 07. 25. 10:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délelőtt azért mindig jó kérdés, mi kerül az összefoglaló fókuszába, hiszen a nap első felében mindig csak előfutamokat rendeznek. Kedden nem tűnt azért annyira bonyolultnak a helyzet, hisz a négy versenyszámos programban hat magyar is „terítékre került”.

Aztán történt egy még különlegesebb dolog, hiszen a frissen átadott, gyorsnak ígért uszoda csak kedd reggelig maradt igazán „világcsúcsszűz” (az első napon a svéd Sarah Sjöström a svéd gyorsváltó tagjaként faragott 35 századot a 100 m gyors világcsúcsán, de arra nem irányult túl sok figyelem), a brit mellúszókirály Adam Peaty 100-on már a selejtező futamban óriási világrekordot úszott, és még csak fáradtnak sem látszott utána, arról nem is beszélve, hogy ezen kedd és szerda este jó eséllyel tovább farag majd, még úgy is, hogy az előfutam során tökéletes volt a benyúlása.

De akkor a hat magyarról is szólunk, mert van mit!

Ahogy azt titkon reméltük, mind Kenderesi Tamás, mind Cseh László, tudatos, taktikus, erőtől duzzadó és nem túlerőltetett úszással nyerte selejtezős futamát 200 m pillangón. Az olimpiai bronzérmes Kenderesi végül 7., a világbajnoki címvédő Cseh 1. idővel jutott a délutáni középdöntőbe.

– Ebben az úszásban még azért volt. Nehéz lassan úszni és nehéz tartalékolni, láttam az utolsó 50-en, hogy még vannak jó néhányan előttem. Lehet, hogy egy eléggé jó pályára kerülök, délután 1:54-gyel kezdődő időt tűztem ki célul – mondta Kenderesi Tamás. Cseh László ekképp értékelt: – Nagyon kellett ez a jó időeredmény, nem éreztem azt sem, hogy kiúsztam magam. Már attól boldog vagyok, hogy kijöttem az uszodába. A vége még nem volt olyan acélos, nem kellett volna ilyen erősen úszni, de kellett a lelkemnek a megerősítés, hogy jó formában vagyok – fogalmazott, hozzátéve: – Annyira nem haltam meg, kezdésnek jó volt. Délutánra igyekszem még javítani, és remélem, az utolsó 25 méterre sikerül átcsoportosítani némi szurkolást. Oldalra nem néztem, ezért nem láttam Chad Le Clos-t sem, a végén kezet ráztunk. Hazai közönség előtt vagyunk, nehéz lesz neki.

Csendben azért megjegyeznénk, a nevezési határidő után a 17 éves érdi Milák Kristóf megúszta a világ idei második legjobb idejét, nem kell tehát aggódnunk akkor sem, ha Cseh ezen a héten úszik versenyen utoljára, zsinórban nyolcadik világbajnokságán.

A női 200 méteres gyorsúszás előfutamaiban is két magyar volt érdekelt, Hosszú Katinka egy rövid alvás után a 200 vegyes vb-aranya után nem tűnt túl kipihentnek, és nem is úszott nagyot, talán majd délután esetében ez azt jelenti, hogy 3. legjobb idővel lett középdöntős, az olasz Federica Pellegrini és a legalább négyszeres aranyesélyes Katie Ledecky mögött.

– Maga az úszás nem esett olyan jól, hosszú volt a tegnapi nap, de azért felszabadultan úszhattam, mert megvan az első győzelmem. Középdöntőbe jutottam, szeretném élvezni a versenyt! – értékelt röviden kizárólag az M4-nek Hosszú Katinka, a nyilatkozásra kijelölt zónán lehajtott fejjel áthaladt, a szám másik magyarja, a 23. helyen zárt Verrasztó Evelyn fenekére sporttársiasan rácsapva. – Nem vagyok elégedett, szomorú vagyok, hogy hazai közönség előtt ennyi jött ki. Fogytam egy csomót, egész évben edzettem, így sikerült. Egész évben nem tudtam 2 percen belül úszni délelőtt, ez most még sikerült is. Remélem, javítok, a váltóban szükség lesz rá – mondta ekkor a napokban 28. életévét betöltött úszó.

50 m férfi mellen és 800 gyorson voltunk még érdekeltek, előbbin Financsek Gábor 43. helyen zárt, utóbbin Gyurta Gergely meg csak meg akarta nézni a Duna Aréna közegét a 400 vegyes előtt, 21. helyen fejezte be a versenyzést, és gyorsító edzéseket végez a következő négy napban.

200 m férfi gyors (döntő) – Kozma Dominik
1500 m női gyors (döntő) – Kapás Boglárka, Késely Ajna
50 m férfi mell (középdöntő)
100 m női hát (döntő)
100 m férfi hát (döntő)
200 m női gyors (középdöntő) – Hosszú Katinka
200 m férfi pillangó (középdöntő) – Cseh László, Kenderesi Tamás
100 m női mell (döntő)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.