Milák Kristóf rálőtt Cseh László koronájára

Már az Érden edző 17 éves srác a 100 méteres férfi pillangó hazai királya – két magyar a vb-döntőben, Chad Le Clos sehol.

2017. 07. 28. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha Bernek Péter volt az egyetlen magyar döntős a pénteki nap folyamán a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon (200 m hát), úszását és dicséretes 6. helyét elhalványította a férfi 100 méteres pillangóúszás két középdöntője, két magyarral. Az első futamban Cseh László, Chad Le Clos és Joseph Schooling tepert (tehát három riói dobogós), a másodikban a mostani legfőbb aranyesélyes Caeleb Dressel oldalán ott úszott a 17 éves „érdi Phelps”, Milák Kristóf . Az első nyolcasban az történt, hogy Cseh László rossz szokása szerint „belealudt” a rajtba, és féltávnál a 8. helyről kellett visszamásznia, ami sikerült is, a 2. helyig verekedte magát előre a szingapúri olimpiai bajnok Schooling mögé – álomhajrájával a mellette úszó Chad Le Clos-t a hetedik helyre taszítva. Hanem aztán jött a második középfutam, és Milák Kristóf szintén gyatra rajtot követően rátapadt a mellette robogó Dresselre, és 50,77-et úszva megcsípte a harmadik helyett Dressel és a brit James Guy mögött, de Schoolingot és Cseht is megelőzve. És ami még durvább – mert erre nincs más szó –: a felnőtt-világbajnokságon már másodszorra javította meg a juniorvilágcsúcsot, illetve este a múlttal tette egyenlővé Cseh László tavalyi Eb óta fennálló országos rekordját.

Álomúszása után – amelyet követően kiderült, a döntőnek Milák a 3., Cseh a 6. legjobb idővel tagja lett – hitetlenkedéssel vegyes felszabadultsággal értékelt lapunknak: – Nem merek ígérgetni, bármi megtörténhet. Látszik, hogy ki vagyok pihenve, hisz ez az egyetlen számom a világbajnokságon, ha már 200-on nem úszhatok. Izgultam most, ezért is rontottam el a rajtot, de annyit azért mondok, holnapra mindenben fejlődhetek, tényleg mindenben. Az amerikai Dressel azért eléggé messze van.

Cseh László meglepően vidáman vette tudomásul, hogy már nem ő a magyar csúcs tartója, hanem a nála több mint tizennégy (!) évvel fiatalabb Milák. – A második ötvenen kellett megmutatnom, mit tudok, ha már az elsőt elrontottam, kezdve a rajttal, meg is döntötték a rekordomat. Úgy ítélem meg, egy magyar majd ott lehet a dobogón holnap. Nagyon jól éreztem az úszásomat, de fogalmam sincsen, hol fogok még három tizedmásodpercet találni, amennyi még kellene. Most már én próbálok meglepetést okozni – viccelődött a 8 világbajnokságon is érmes Cseh, aki jelezte, most már Milákon a teher, és lehet, hogy leadja neki a vegyesváltóban való szereplés jogát is. Ezt Milák megdöbbenve hallotta, de annyira nem ellenkezett, látszott rajta azért a Cseh László iránti tisztelet, amit az országos bajnokságon aratott győzelmet követően Cseh felé eleresztett „bocs” is érzékeltet.

Bernek hatodik helyén kívül „úgy mellesleg” Hosszú Katinka tizenkettedszer is vízbe ugrott a Duna Aréna versenyprogramjában, és olimpiai ezüstöt termett számában, 200 háton 7. helyen jutott a döntőbe, innen kellene majd valamit nyújtania. Burián Katalin elesett ettől a lehetőségtől, pedig előzetesen a szakma őt is a döntőbe várta. Az Iron Ladynek sem volt egyszerű feladvány ez.

Takács Krisztiánt is láthattuk még 50 gyorson, de a középdöntőben elért 15. helyével ő is Burián Kata sorsára jutott.

A szombati programunk sűrű lesz, érmeket várhatunk végre, hajnalban közöljük a teljes programot. 9.30-tól pedig tartsanak az MNO-val!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.