Befűzte az oktatófilmet a Millenium

22-5-ös nyitány a masters-vb-n, Kásás Tamás a félpályáról is betalált, de édesapja is eredményes volt az első napon.

Radványi Benedek
2017. 08. 08. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc nappal az után, hogy sokkolt a magyar–horvát vb-döntő 0-4-es nyitánya, ismét meghökkentő látvány fogadott a Hajós Alfréd sportuszodában. Tegnap délután nem az eredményjelzőn, hanem a medenceparton akadt meg a szemem: az egymást szinte vízbe fojtó izomkolosszusok küzdelme után kissé pocakos, lassú mozgású, hetvenes öreg bácsik vártak arra, hogy vízbe szálljanak a masters-világbajnokságon. Az elit versengését követően ugyanis a visszavonult, de egy ilyen torna kedvéért újra edzésbe álló egykori sportolók lepték el a vb-helyszíneket. (A Duna Aréna mellett azért még nem tökéletes az átállás: a három hete kiragasztott Exit táblák sűrűn jelzik, merre a kijárat, ám ott most már kordonfal fogadja az embert.)

Bár az úszók csak a jövő héten csobbannak, már az első napon kiderült: a honi közvéleményt leginkább a vízilabdázók versengése hozza lázba. A 120, különböző életkori kategóriákba sorolt csapatnak hat pályát kellett létrehozni a Margitszigeten, amihez négy medencét használtak, a plusz két küzdőtér a kettő kültéri 50 méteres vízfelület megfelezésével jött létre. Hétfőtől vasárnapig, reggeltől kora estéig folyamatosan pörögnek a meccsek, így történhetett meg tegnap, hogy miközben az amerikai Blue Thunder Masters csapatának első gólját szerezte a hetvenéves világbajnok, Kásás Zoltán, a szomszédban a Budakalászi SC színeiben az ezredforduló környékének meghatározó női pólósai folyamatosan rámolták be a gólokat a szintén többnyire magyarokkal felálló Bánki VSE kapujába.

– A Ria, ria, Hungária! azért hiányzott, de ez ugyanúgy vízilabda, csak egy kicsit lassabb kiadásban – mondta mosolyogva 17-1-es, kora délutáni győzelmük után Drávucz Rita. A 30 év fölöttiek korosztályában versenyző világ- és Európa-bajnok nem titkolta, szeretnének érmet nyerni, ám ehhez meg kell verni két amerikai csapatot is. Hozzátette: – Bízom benne, hogy aki a nagy vb-ről lemaradt, a hátralévő öt meccsünkre az ingyenes regisztrációval könnyedén ki tud látogatni.

Akik viszont a kétezres évek olimpiai bajnoki címeit szállító Kemény-legényekre kíváncsiak, s nem regisztráltak az első percekben, már csak a Digi Sport közvetítéseit figyelhetik. A Kásás Tamás ötletéből összehívott, Millenium névre keresztelt „40 pluszos” gárda tegnap is telt ház előtt kezdte meg szereplését. A török Galatasaray ellen vízbe szálló kezdőcsapatot – Szécsi Zoltán, Székely Bulcsú, Märcz Tamás, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Varga Tamás – legutóbb ugyanitt, a 2001-es budapesti Eb-n állíthatta volna össze Kemény Dénes, aki most is a vezetőedző szerepét töltötte be. Kemény higgadtan irányíthatott: 6-0-s nyitónegyed után elsöprő, 22-5-ös győzelem született, az összesen 31 olimpiai aranyérem tulajdonosának vidám, de tempós munkájával. Kásás Tamás csaknem a félpályáról is eredményes volt, Steinmetz Barnabás pedig 32 másodperccel a vége előtt talált be, amivel minden mezőnyjátékosunk gólt szerzett.

– Visszamegyünk a szállodába, levideózzuk ezt a meccset, és kielemezzük – viccelődött Kásás a találkozó után. Szécsi is csak egy fokkal volt komolyabb: – Már a juniorban is ekkora volt a különbség egy török csapat ellen, de holnap nehezebb lesz – utalt az olasz Pallanuoto Milano elleni keddi folytatásra. Ma is 7-kor játszanak a legények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.