Három hölgy is jobb volt Budapesten az Iron Ladynél

Az amerikai szaksajtó rangsorolta az úszó-világbajnokság sztárjait, nem Hosszú Katinka a legjobb női versenyző.

2017. 08. 04. 8:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai úszók dicshimnuszát naponta elzengő úszószakportál, a SwimSwam.com  nyilvánosságra hozta a budapesti világbajnokság tizenötös sportolói ranglistáját, amin az alig 20 éves Caeleb Dressel végzett az élen – a számok márpedig nem hazudnak. Az úszóvébén 2 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal zárt Hosszú Katinka „csak” az ötödik, és a tavaly a világ legjobb úszójának választott Iron Ladyt bizony három hölgyversenyző is megelőzi.

Íme a rangsor:

15. Gregorio Paltrinieri – az olasz középtávúszó Budapesten aranyérmes lett 1500 m gyorson, bronzos 800-on.

14. Federica Pellegrini – a rutinos olasz hölgy alaposan megviccelte a gyorskirálynő, de igen túlterhelt Katie Ledeckyt 200 méteren, győzelme meglepetés volt, ezért kerülhetett fel a ranglistára. Itt és most jegyezzük fel: az első volt, aki nemzetközi versenyen valaha legyőzte Katie Ledeckyt!

13. Kylie Masse – világcsúccsal nyerte a női 100 hátat a kanadai hölgy, a vb-n egyéni rekordjaitól elmaradó Hosszú Katinkát is bizony megverte volna. Erre csak azért nem került sor, mert az Iron Lady a 200 vegyes programbeli közelsége miatt visszalépett a tavaly olimpiai aranyat hozott számától.

12. Matt Grevers – négy érmet is szerzett az amerikai hátúszósprinter, de ebből aranyakat „csak” váltóban. 50 és 100 háton állhatott a pódiumon. Veteránnak számít, 32 éves, a budapesti volt az utolsó versenye.

11. Julija Jefimova – mindhárom mellúszószámban érmes lett a korábban doppingügy miatt el is tiltott orosz hölgy, 200-on ért elsőként célba.

10. Emma McKeon – hat éremmel, de nulla arannyal zárt a számhalmozó ausztrál versenyzőnő, aki valószínűleg mohósága csapdájába esett, igaz, sokoldalúságát igazolja is, hogy 200 gyorson és 100 pillangón is érmes lett, holott ezek a számok annyira már nem is állnak közel egymáshoz.

9. Szun Jang – korábban szintén volt doppingügye a kínai sportolónak, aki ezúttal rajthoz állhatott, és hazavitte a 200 és a 400 m gyors aranyát.

8. Chase Kalisz – a 23 éves amerikai nyerte a „Darnyi-számokat”, a hosszabbik vegyest éppen Verrasztó Dávid előtt. Egyike azoknak, akik előtt Michael Phelps visszavonulása új kapukat nyitott az úszásban.

7. Simone Manuel – Amerikából. Szintén 6 éremmel gazdagodott, de egyéni érme „csak” kettő van, igaz, a 100 férfi gyors után miatta hangzott el az ismert, háromnegyedes lüktetésű himnusz. Váltótagként három világcsúcsnak volt tevékeny részese.

6. Adam Peaty – az 50 és 100 mell koronázott királya nem is egy világcsúccsal vétette magát észre, és szerzett még egy váltóezüstöt is Nagy-Britanniának.

5. HOSSZÚ KATINKA – a rendező ország versenyzőjeként 2 vegyesaranyig, 1 pilleezüstig és 1 gyorsbronzig jutott.

4. Lilly King – 50 és 100 mellen is világcsúccsal diadalmaskodott, és még két váltószám után is a dobogó tetejére állhatott amerikaiként.

3. Katie Ledecky – persze, ki ne tudná, ő is amerikai, 1500, 400 és 800 méter gyorson is nyert, a 200-ra viszont nem maradt szufla, igaz, „mellékesen” lett még két váltóaranya.

2. Sarah Sjöström – három egyéni aranyával (50 pille és gyors, valamint 100 pille) ide került a svéd, sorra dönti a sprintvilágcsúcsokat, a világkupában idén ő lesz a legveszélyesebb Hosszú Katinkára.

1. Caeleb Dressel – a 20 esztendős amerikai Milák Kristóf előtt nyerte a 100 pillangó aranyát, emellett az 50 és a 100 gyors aranyát is a nyakába akasztották, de nyert még 4 aranyat a váltókkal, ami egészen elképesztő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.