Hosszú és Cseh több mint 23 milliót keresett a világbajnokságon

A teljes magyar csapat 77 millió forinttal gazdagodott.

Gabay Balázs
2017. 08. 02. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sportbiznisz blog, mely nevéből fakadóan üzleti oldaláról vizsgálja az élsportot, összegyűjtötte, mennyi pénzt nyertek a vizes világbajnokságon a magyar úszók és vízilabdázók. A magyarok két arany-, öt ezüst- és két bronzéremmel zártak a vasárnap véget ért tornán. Medencés és nyílt vízi úszásban összesen huszonnyolc alkalommal zártak pénzdíjat érő helyen sportolóink, a vízilabdás férfiak ezüstérmet szereztek, a hölgyek az ötödik (pontszerző) helyen zártak, így a FINA 5,8 millió dolláros pénzdíj-keretéből 290 ezer dollárral gazdagodtak a magyarok.

A legeredményesebb magyar sportoló Hosszú Katinka volt, aki két aranyával, egy-egy ezüstjével és bronzával 65 ezer dollárt kasszírozott, ez mintegy 17 millió forint jelenlegi árfolyamon. Őt Cseh László követi 19 ezer dollárral, ami 5 millió forint körüli összeg. A két vízilabdázó csapatunk 110 ezer dollárt kapott az ezüstért és az ötödik helyért, az országok rangsorában ezzel az élen végeztünk pólóban. Úszóink együttesen 164 ezer dollárt kerestek. Magyarország az összesített éremtáblán 9. lett, de a pénzdíjtáblán a hatodik legjobb eredményt értük el.

A blog egyébként közli, csak három ország volt, mely minden vb-sportágban (úszás, nyílt vízi úszás, műugrás, szinkronúszás, óriás toronyugrás, vízilabda) pénzdíjat tudott nyerni: az Egyesült Államok, Oroszország és Olaszország. Az USA a teljes nyereménykeret mintegy 20 százalékát zsebelte be – több mint 1 millió dollárt –, mögöttük Kína, majd Oroszország következik csaknem azonos tétellel (mintegy 600 ezer dollár). Az egyéni úszószámokban a legnagyobb összeget az amerikai Lilly King és a svéd Sarah Sjöström gyűjtötte, 105-105 ezer dollárt. Mindketten döntöttek világrekordot, mely önmagában 30 ezer dollárt ér. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.