Megkezdődött a választási kampány, ők a jelöltek

Szombaton megkezdődött az önkormányzati választás kampánya, a jelöltek e naptól megkezdhetik a jelöltállító ajánlások gyűjtését. Budapesten négyen indulnak a főpolgármesteri székért, a kerületekben pedig a számos új arc mellett jócskán akad visszatérő, rutinos jelölt.

2024. 04. 20. 7:12
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapesten több kihívója is akadt a néhány hónapja a győzelmében még magabiztos Karácsony Gergely főpolgármesternek: a kormánypárt jelöltjeként Tarlós István főpolgármester korábbi helyettese, Szentkirályi Alexandra indul, ő az egyik legesélyesebb kihívója a regnáló Karácsonynak, míg a másik esélyes Vitézy Dávid, aki saját magáról elnevezett civil egyesületének jelöltjeként indul, mindemellett az LMP támogatásával vág neki az ötvennapos kampányidőszaknak. 

Elsők között jelentette be a Jobbik jelöltje, Brenner Koloman országgyűlési képviselő, hogy elindul a főpolgármesteri címért, ám a jelöltállítás kezdete előtt egy nappal, pénteken visszalépett Vitézy Dávid javára.

A Mi Hazánk Grundtner Andrást indítja Karácsony ellen, a szélsőjobboldali párt volt az, amely benyújtotta azt a törvényjavaslatot az országgyűlésnek: a Fővárosi Közgyűlés tagjai listáról kerüljenek be a testületbe, ne pedig a regnáló polgármesterekből álljon össze.

A kerületekben nagy visszatérő, már bizonyított polgármesterjelölteket mutatott be a Fidesz–KDNP: Bús Balázs Óbudán, Wintermantel Zsolt Újpesten, Sára Botond Józsefvárosban és Ughy Attila a XVIII. kerületben térne vissza a város élére. 

A regnáló kormánypárti polgármesterek közül Kovács Péter, Horváth Tamás, Szentgyörgyvölgyi Péter újrázik június 9-én. 

Két fideszes vezetésű kerületben történt változás: a XII. kerületben Pokorni Zoltán nem indul újra, a stafétát alpolgármesterének, Fonti Krisztinának adta át. Érdekes, hogy ott előválasztást tartottak, és Kovács Gergely, az Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét szavazták meg az összellenzéki jelölté, a baloldali megmérettetésen a Momentum jelöltje, Farkas Csaba kapta a legkevesebb szavazatot. 

Ez meglepő eredmény azok után, hogy két évvel ezelőtt Hajnal Miklóst választotta a Hegyvidék országgyűlési képviselőnek. 

Ez azt is sejteti, hogy a helyiek nem elégedettek a Momentum helyben végzett munkájával.

Az V. kerületben is előválasztás döntött a baloldali jelölt személyétől, ott Szentgyörgyvölgyi Péter kihívója a drogbotrányairól elhíresült Juhász Péter lett. Emlékezetes, hogy ő volt Baranyi Krisztina oldalán alapítója a marihuána legalizálását forszírozó Kendermag Egyesületnek. Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester mögül kiállt a szivárványkoalíció, amelynek egy része a korábbi baloldali polgármester, Gegesy Ferenc mögé sorakozott fel. A korábbi SZDSZ-es politikus húsz éve át vezette a kerületet, most a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd jelöltjeként térne vissza a kerület élére. 

Baranyit mindössze csak a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt támogatja a továbbiakban.

A kormánypártok jelöltje pedig Gyurákovics Andrea frakcióvezető lett, a korábbi fideszes polgármester Bácskai János nem tért vissza a kerület életébe. Csepelen érdekes helyzet állt elő, miután a regnáló polgármester Borbély Lénárd fideszes párttagsága megszűnt. Borbély saját mozgalmával vesz részt a választáson, míg a Fidesz Dudás Zoltánt indítja a kerületben. Az ellenzék polgármesterjelöltje a momentumos Dukán András Ferenc lett. 

Szintén nem volt egyszerű a jelöltállítás Józsefvárosban és Erzsébetvárosban, az MSZP sokáig nem tudott egyezségre jutni a regnáló baloldali polgármesterekkel egyik kerületben sem. Józsefvárosban Pikó András baloldali polgármester egyetlen helyet ajánlott az MSZP-nek, amit elutasítottak, mert három egyéni önkormányzati képviselőjük van a testületben. Végül egyikük, Camara-Bereczki Ferenc Miklós mégis megegyezett Pikóval, ám független képviselőként indul az ellenzéki összeborulásban, amelyben rajta kívül négy DK-s, négy momentumos, két civil és egy, a Szikra Mozgalom támogatottságával induló jelöltet indítanak.

Az MSZP-nek így nem jutott hely, pénteken bejelentették: Pikó András alpolgármesterét, Szili-Darók Ildikót elindítják polgármesterjelöltként a baloldali összefogás ellen.

Mellettük a Jobbik is indít ellenzéki polgármesterjelöltet Kozma András személyében. A Fidesz jelöltje a korábbi polgármester, Sára Botond lett, aki legutóbb mindössze 269 szavazattal maradt alul Pikó Andrással szemben, ezért a legesélyesebb kihívójának számít a regnáló polgármesternek.

Erzsébetvárosban Niedermüller Péter (DK) kihívójaként újra indul a korábbi polgármester, Hunwald György, aki miután kilépett az MSZP-ből, most a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért Egyesület közös jelöltjeként indul, öt éve is megpróbálta, akkor öt és fél százalékot kapott.

Itt végül egyezség született, a szocialista Devosa Gábor is a baloldali összefogás jelöltjeként indul, tőle nem vonták meg a támogatást.Viszont a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) itt is indít jelöltet Terdik Roland személyében. A Fidesz jelöltjeként Benedek Zsolt frakcióvezetője indul a posztért.

Kispesten nincs meglepetés: Gajda Péter szocialista polgármester újrázik, noha a városvezető népszerűsége csorbát szenvedett a városházi korrupciós botrányok miatt, két bizalmasa is távozásra kényszerült az öt évvel ezelőtt nyilvánosságra került hangfelvételeken elhangzott súlyos kijelentések miatt. Kormánypárti kihívója Dódity Gabriella, a helyi Fidesz elnöke, fővárosi képviselő lesz. 

Fiatalítás is történt a kormánypártoknál, az I. kerületben Böröcz Lászlót, Zuglóban Borbély Ádámot, Újbudán Király Nórát és a XV. kerületben Lehoczki Ádámot indítja a Fidesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.