Dzsudzsákot lecserélték, a legjobb húzás volt

Az Európa-liga csoportkörében a Dinamo Moszkva 1-0-ra verte a PSV-t egy 93. percben szerzett góllal.

2014. 10. 02. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindig örömmel gondolok vissza a PSV-ben eltöltött évekre, sosem felejtem el, hogy mennyit köszönhetek a holland klubnak! Azonban a ma este más lesz. Ma az Európa-ligában azon leszünk, hogy legyőzzük őket és tovább haladjunk a kitűzött célunk felé” – posztolta ki Dzsudzsák Balázs csütörtökön délután a Facebook-oldalára, nem sokkal a labdarúgó Európa-liga második fordulójában játszott Dinamo Moszkva–PSV Eindhoven találkozó előtt.

A válogatott szélső 2008 és 2011 között játszott a PSV-ben, de most nem nosztalgiázhatott. Az E csoport első körében a Dinamo 2-1-re nyert a Panathinaikosz otthonában, a hollandok hazai pályán 1-0-ra verték az Estorilt; így a Himki Arénában az újabb három pont begyűjtése mindkét csapat számára azzal kecsegtetett, hogy a kvartettben megléphet a többiektől. Az athéni találkozón kiválóan játszó Dzsudzsák „természetesen” a kezdő csapatban kapott helyett, az idei igazolás, francia válogatott Mathieu Valbuena sérülése után még továbbra sincs százszázalékos erőállapotban, így csak a kispadra ülhetett le. Miként a német Kevin Kurányi is, aki az elmúlt hét végén a Kubany Krasznodar elleni bajnoki találkozón (2-2) kezdő volt, de a 72. percben lecserélték.

Vasárnap hiába vezetett a Dinamo, hazai pályán csak egy pontot szerzett a Premjer Ligában, ami nem vált a dicsőségére, és most is csikorogva indult a moszkvai gépezet. Mert azután, hogy az 5. percben egy jobb oldali szöglet után Christopher Samba fejesét a vendégek kapusa, Jeroen Zoet nagy bravúrral hárította, rögtön egy hatalmas PSV-helyzetet is feljegyezhettünk: Georginio Wijnaldum közeli lövésénél Vlagyimir Gabulovnak is tornásznia kellett. Az első félidő vége felé pedig nagy szerencséje volt az orosz hálóőrnek, hogy Adam Maheré a 16-osról középre lőtte a labdát, éppen oda, ahol állt.  A 32. percben Dzsudzsák ívelt szabadrúgásból a kapu elé, Douglas fejese azonban  nem okozott gondot Zoetnak. Honfitársunk igyekezett a bal oldalon, mindenképpen az aktívabb moszkvaiak közé sorolhattuk, és a tekintélyét jelezte, hogy amikor a Dinamo a játékrész végén 17 méterről szabadrúgáshoz jutott, ő lőtte rá a labdát – de a sorfalba bombázott.

Fordulás után a felek az első félidő elejét másolták, előbb egy hazai, majd egy vendég helyzetet láthattunk, de gólt továbbra sem. A 61. percben pedig megtörtént a találkozó első cseréje, és ennek nem örültünk, mert Dzsudzsák ment le, hogy átadja a helyét Jurij Zsirkovnak. Kisvártatva beállt Kurányi is, azonban egy percre rá a találkozó immár elvitathatatlanul legnagyobb helyzetét a vendégek puskázták el. A kilépő Florion Jozefzoon a rossz ütemben kifutó Gabulov mellett is elhúzta a labdát, ám kisodródva nem találta az üres kaput, csak az oldalhálót. A hazaiak vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov a 73. percben bevetette Valbuenát is, de úgy tűnt, vele sem jut többre a Dinamo Moszkva. Ám a 93. percben egy szöglet után Samba fejesét Zoet Zsirkov elé ütötte, aki tíz méterről belőtte a házigazda győztes gólját (1-0). Az oroszoknak hatalmas mázlijuk volt!

S így Dzsudzsák sem tehet szemrehányást, hogy nem kellett volna behozni Zsirkovot a helyére A Dinamónak pedig megvan a kabalaszáma, hiszen csak azért lehet ott az Európa-liga főtábláján, mert a ciprusi Omonia kapuját is bevette a 93. percben

A címvédő Sevilla 2-2-es döntetlent ért el a selejtezőben a Ferencvárost is búcsúztató Rijeka vendégeként. A spanyol együttes Kolodziejczak kiállítása miatt az 52. perctől emberhátrányban futballozott, de végül Mbia révén a 91. percben egyenlített.

Európa-liga, csoportkör, 2. forduló:

G csoport:
Rijeka (horvát)–Sevilla (spanyol) 2-2 (0-1)
Feyenoord (holland)–Standard Liege (belga) 2-1 (0-0)
A csoport állása: 1. Sevilla 4 pont, 2. Standard Liege 3 (3-2), 3. Feyenoord 3 (2-3), 4. Rijeka 1

H csoport:
VfL Wolfsburg (német)–Lille (francia) 1-1 (0-0)
Krasznodar (orosz)–Everton (angol) 1-1 (0-0)
A csoport állása: 1. Everton 4 pont, 2. Krasznodar és Lille 2 (2-2), 4. VfL Wolfsburg 1

I csoport:
Sparta Praha (cseh)–Young Boys (svájci) 3-1 (2-0)
Slovan Bratislava (szlovák)–Napoli (olasz) 0-2 (0-1)
A csoport állása: 1. Napoli 6 pont, 2. Young Boys 3 (6-3), 3. Sparta Praha 3 (4-4), 4. Slovan Bratislava 0

J csoport:
Dinamo Kijev (ukrán)–Steaua Bucuresti (román) 3-1 (1-0)
Aalborg (dán)–Rio Ave (portguál) 1-0 (0-0)
A csoport állása: 1. Dinamo Kijev 6 pont, 2. Steaua Bucuresti 3 (7-3), 3. Aalborg 3 (1-6), 4. Rio Ave 0

K csoport:
Guingamp (francia)–PAOK (görög) 2-0 (0-0)
Dinamo Minszk (fehérorosz)–Fiorentina (olasz) 0-3 (0-1)
A csoport állása: 1. Fiorentina 6 pont, 2. PAOK 3 (6-3), 3. Guingamp 3 (2-3), 4. Dinamo Minszk 0

L csoport:
Lokeren (belga)–Metaliszt Harkiv (ukrán) 1-0 (0-0)
Trabzonspor (török)–Legia Warszawa (lengyel) 0-1 (0-1)
A csoport állása: 1. Legia Warszawa 6 pont, 2. Trabzonspor 3 (2-2), 3. Lokeren 3 (1-1), 4. Metaliszt Harkiv 0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.