Ha ebbe a botrányba sem bukik bele Blatter, akkor semmibe

Ekkorát még nem szólt egyetlen korrupciós ügy sem a szervezetben, pedig akadt belőle jó pár.

GB
2015. 05. 27. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Walter de Gregorio kommunikációs igazgató szerint nem a mikor a lényeg, üzenetértékű, hogy két nappal az új FIFA-elnök személyéről döntő kongresszus előtt vittek el kilenc FIFA-vezért az elegáns zürichi Baur au Lac Hotelből. A minden eddiginél nagyobb botrány enyhén szólva sem az 1998 óta regnáló, már háromszor újraválasztott Sepp Blatter, hanem jordán kihívója, Ali bin al-Husszein esélyeit növeli. Ismert, a holland szövetség első embere, Michael van Praag és Luís Figo korábbi portugál válogatott visszalépett a jelöltségtől.

A svájci ügyészség indoklása szerint – amerikai hatósági kérésre – azért tartóztatták le a sportvezetőket, mert az érintettek az 1990-es évektől több mint 150 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt sporttal foglalkozó média- és értékesítési cégektől, amelyek cserébe megkapták különböző egyesült államokbeli és latin-amerikai tornák média- és értékesítési jogait. A tengerentúlon emiatt csalással, zsarolással és pénzmosással is gyanúsítják őket. Az ügyészség egyébként azt is közölte szerdán, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A tisztújító kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, akiket hamarosan átadnak az amerikai hatóságoknak. Köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős, uruguayi Eugenio Figueredo. Rajtuk kívül a brazil szövetséget áprilisig irányító, ugyancsak 83 éves José Maria Marin, az 58 éves Costa Rica-i Eduardo Li, a 64 éves nicaraguai Julio Rocha Ocha, a korábbi alelnök, a 72 éves trinidadi Jack Warner, az 58 éves brit Costas Takkas, a 68 éves venezuelai Rafael Esquivel és a 86 éves paraguayi Nicolás Leoz neve szerepel a kilenc FIFA-illetékest tartalmazó listán.

 

A sportmarketing területéről az argentin Alejandro Burzacót, valamint Hugo és Mariano Jinkist, az amerikai Aaron Davidsont és a brazil José Marguliest vádolják. (MTI)

A FIFA kommunikációs vezetője a hirtelenjében összetrombitált délelőtti sajtótájékoztatóján minden második mondatában hangsúlyozta, hogy Sepp Blatter nem érintett az ügyben, az elnököt nem tartóztatták le, és nem fog lemondani. A „sáros” vezetőket szerinte megilleti az ártatlanság vélelme. De Gregorio a botránytól egyfajta megtisztulást vár, de biztos benne, hogy a 2018-as és 2022-es vébék helyszíne ettől még nem változik. A pénteki kongresszust pedig annak rendje és módja szerint megtartják.

Sepp Blatter eközben egy árva nyilatkozatot sem tett: Twitter-oldalán a legfrissebb bejegyzés a június 6-án kezdődő női foci-világbajnokságot közvetítő tévécsatornát népszerűsíti.

Világbajnoki rendezést egyébként még soha nem vettek el felnőtt férfi futballban. A 2018-as tornáért folyó versenyben az oroszok legnagyobb riválisa Portugália és Spanyolország volt, a 2022-es vébét Ausztrália és az Egyesült Államok szerette volna megszerezni, de Katar futott be végül a 2010. decemberi döntéskor.

A FIFA már évek óta folyamatos tűz alatt van a 2018-as orosz és a 2022-es katari vébével kapcsolatos korrupciós vádak miatt. A szervezet által indított vizsgálatot során a „független” etikai bizottsága megállapította, hogy mindkét ország jogosan kapta meg a rendezés jogát. Azonban nem maradt visszhang nélkül a vizsgálat alapjául szolgáló jelentés, olyannyira, hogy Michael Garcia, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetője fellebbezett. Szerinte nem megalapozott következtetéseket vontak le az általa készített 430 oldalas anyagból. Ám a szövetség elutasította Garcia fellebbezését azzal a furcsa indokkal, miszerint az ellenőrzést felügyelő Hans-Joachim Eckert nem döntést ismertetett, ennélfogva kijelentései nem képezhetik fellebbezés alapját.

Mindkét friss vb-rendező kapcsán számos „leleplező” írás született. A katari világbajnoksággal kapcsolatban a The Sunday Times arról írt, hogy Mohamed bin Hammam, az ázsiai konföderáció volt elnöke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség egykori alelnöke titkos pénzalapokból több mint ötmillió dollárt fizetett elsősorban afrikai futballszövetségek vezetőinek. De Hamman állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Franz Beckenbauert, és Joseph Blattert, a FIFA elnökét is „megkörnyékezte”. Ugyanakkor nem csak a korrupció a gond a katari vb-vel. Amellett, hogy embertelen körülmények között dolgoztatják a munkásokat, a nyári időponton is módosítanának a várhatóan szélsőségesen meleg időjárás miatt.

Nem támogatom többé Blattert, ennyi volt. Ezzel ő is tisztában van, elmondtam neki. A FIFA-nak tiszta lapra van szüksége. (Michel Platini, az UEFA elnöke)

Oroszország vb-pályázatát állítólag még az MI6, a brit titkosszolgálat is vizsgálta. A The Independent szerint a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics többek között Sepp Blatter FIFA-elnökkel is többször egyeztetett személyesen. A történet további pikantériája, hogy orosz személyek ajándékokat adtak különböző FIFA-tisztségviselőknek, fizették az utazásukat, szállásukat is a rendezésről szóló szavazás idején.

A 2018-as vb-re pályázó Anglia a hírek szerint szintén próbált magának kedvezni. Ugyanis igyekeztek Jack Warnernek, a CONCACAF korábbi nagy hatalmú elnökének (aki egyike azon huszonkét embernek, aki a vb-helyszínéről dönt) állást találni Angliában.

Hasonló ügybe keveredett korábban Chuck Blazer, a FIFA korábbi végrehajtó bizottsági tagja, akiről egy vizsgálat megállapította, hogy mintegy 20 millió dollárt kapott a CONCACAF-zóna (Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség) labdarúgó-szövetségétől, melynek ő maga volt a főtitkára. Egy speciális szerződésről szóltak a hírek, mely alapján minden a szövetség kasszájába befolyó dollár tíz százaléka az ő pénztárcájában landolt. Ezért is kapta utóbb a Mr. Ten Percent becenevet. Emiatt egyébként néhány nappal 2013 májusi lemondása előtt felfüggesztették FIFA-tagságát.

 

A labdarúgás az utóbbi évtizedekben rossz irányba változott, és annak nemzetközi szövetsége (FIFA) Joseph Blatter elnöklete alatt a korrupció melegágya lett. (Diego Maradona)

A pénteki voksolás előtti kampány mindeközben javában dübörög. Ali bin al-Husszein herceg stábja nemrég jelentette be, hogy egy nem FIFA-n kívüli civil nem hivatalosan felajánlotta neki, hogy a pénteki szavazásra garantál 47 szavazatot. Az ügy eljutott a brit rendőrségig, a stáb nem tett bejelentést a FIFA etikai bizottságánál.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség péntekre kiírt elnökválasztó, tisztújító kongresszusának elhalasztására szólított fel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). Gianni Infantino UEFA-főtitkár – szerda este – a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA. Ellenkező esetben az UEFA nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust.

A végrehajtó bizottság – amelynek tagja Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke is – csütörtökön dönthet ebben a kérdésben. Infantino kiemelte: a FIFA-hoz kapcsolódó korrupciós botrány, a nyomozás beszennyezi a labdarúgás egészét, és az UEFA végrehajtó bizottsága változást akar a nemzetközi szövetség vezetésében.

A FIFA 209 tagja a pénteki kongresszuson szavazhat az új elnökről.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupciós botrányában érintett futballfunkcionáriusok akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak. Ez a legmagasabb büntetési tétel a szervezett bűnözés kapcsán. - jelentette ki szerdai, New York-i sajtótájékoztatóján az igazságügyi tárcát irányító Loretta Lynch amerikai főügyész. Hozzátette: a következő lépés a gyanúsítottak kiadatása és Egyesült Államokba szállítása.

 

A 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

 

„Az egész világon korrumpálták a futballt, hogy ők meggazdagodjanak – mondta a vádlottakról Loretta Lynch. – Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára.” Elmondása szerint az egyik vádlott az évek alatt közel tízmillió dollárral gazdagodott. Arra a kérdésre, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök a nyomozók látókörében van-e, Lynch nem válaszolt.


Azt mondta: többek között a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság és a 2016-os Copa America kapcsán is óriási kenőpénzek vándoroltak egyik zsebből a másikba – a kontinenstornát jövőre az Egyesült Államokban rendezik, története során először Dél-Amerikán kívül. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb kapcsán az amerikai hatóságok nem vizsgálódnak, Lynch ugyanakkor úgy fogalmazott: a FIFA-nak „mélyen magába kell néznie”.

 

A New York-i ügyész, Kelly Currie kijelentette: a szerdai letartóztatások csak a kezdetet jelentik, ugyanis még több országban folyik a nyomozás. „A korrupciónak ez a formája és a megvesztegetés a nemzetközi futballban két évtizede zajlik” – mondta Currie, hozzátéve, hogy minden vádlott megkárosította az amerikai kincstárat és megszegte az Egyesült Államok törvényeit. „Ami mindannyiukban közös, az a mohóság” – fogalmazott az ügyész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.