Eb: három mackónadrágot vitt Király Gábor

Az Eb korelnöke szeretné, ha nem a továbbjutást várná mindenki, „csak” csupaszív játékot.

BuL
2016. 06. 08. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi kettő, nemritkán három intenzív edzésen esett át az elmúlt egy hónapban a magyar labdarúgó-válogatott, amelynek első számú kapusa, Király Gábor saját YouTube-tévéjén számolt be élményeiről és franciaországi várakozásairól.

„Mindenki előtt egy cél lebeg, minden körülményt félre kell tenni, amit az edző kér, azt meg kell csinálni” – jelezte a Szombathelyi Haladás labdarúgója. A hálóőr negyvenévesen az Eb legidősebb játékosa lesz, ezért kifejezetten ínyére volt az edzések közötti masszázs és rekreációs munka, amelyből lefekvés előttre is jutott az edzőtáborban.

Az egyhavi összezártságra egyébként könyvekkel és filmekkel készült, de a régi ismeretségek mellett is sokat adtak neki a beszélgetések és a kötelező szabadidős programok is.

A június 14-éig hátralévő néhány napban szerinte a felkészülés utolsó 10-20 százalékát kell még elvégezni, különös tekintettel a frissességre, a pontosságra és a technikai részletekre. „Az Eb-n számunkra minden mérkőzés egy döntő lesz. A tét a továbbjutás, minden egyes találkozón olyan eredményre van szükség, hogy a következőkben maradjon esély. Mindemellett ez a torna egy új valami, amiben nekem 1992-ben volt részem utoljára, ifi kapusként, akkor ötödik lett egy Eb-n a válogatott. De most nem kevés néző is lesz, az érdeklődést pedig össze sem lehet hasonlítani.”

Király Gábor szerint a realitást tudni kell: „magunkhoz képest szerepeljünk jól – mondta –, amit mi tudunk, abból ne legyen hiányérzet a mérkőzések után.” Dolgozni mennek ki, ami eredményt is kell hogy hozzon, de nem tudni, hogy saját maximumuk mire lesz elég az egyes ellenfelekkel szemben.

A 2-0-ra elveszített német meccsben Király nagyon sok pozitív elemet látott, az egyik ilyen volt, hogy a hazaiak nem tudtak minket letámadni, a labdakihozatalaink jól sikerültek. Szerinte ezért nem is futottak a németek annyit, mert látták, hogy felesleges. Amikor Khedira megsérült, a német támadóalakzat hirtelen jött kupaktanácsába bele is kukucskált, így a védelmünk is jobban tudott reagálni.

„A kulcs az lesz, hogy a labda kijátszása után hogyan tudunk átmenni támadásba, Németország ellen is voltak veszélyes támadásaink, egy-két passzos játékkal” – mondta a hálóőr.

Király előrevetíti, hogy a gólt ne feltétlenül a csatártól várjuk, a magyar válogatott játéka ugyanis nem erre épül, bárki betalálhat, miközben a támadók is kiveszik a részüket a védekezésből. Az idegenbeli felkészülési találkozó kapcsán külön kiemelte, hogy a magyar szurkolók jól teljesítettek, neki korábbi berlini légiósként pedig külön jó élmény volt német földön pályára lépni. A Schalke stadionjához különben is meghatározó élmény köti: a Veltins Aréna megnyitóján ugyanis pályára lépett a német Bundesliga-válogatott ellen a légiósválogatottban – Oliver Kahnnal mérve össze tudását.

A norvégok ellen látott szívre és lélekre az Eb-n is szükség lesz, de ennél többre is: játéktudásban is dominálni kell a kapus szerint. Nemcsak egy védekező csapat benyomását kell keltenünk, gólokat is rúgnunk kell.

Nagy lehetőségnek tekinti a fiatal játékosok számára, hogy akár egyetlen mérkőzéstől is megváltozhat a karrierjük, de ehhez minden társra szükség van.

„Nekünk egyszerűen élveznünk kell ezt a tornát. Negyvennégy év után először vagyunk Eb-n, mindenkinek nagyon új lesz, a szurkolóknak is. Biztos, hogy tanulni fogunk belőle, tanulni is kell.”

Király Gábor három mackónadrágot visz magával, de az egyik megtévesztő lesz, hisz nagyon vékony anyagból van, így szinte nyári viselet, és kilóban sem fog problémát okozni, ha esetleg elered az eső.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.