Európa-liga: magabiztos Ferencváros-győzelem, drámai Vasas-vereség

A Vasas a 87. percben még 3-1-re vezetett, onnan kapott ki. A Ferencváros 2-0-ra nyert a Jelgava ellen.

Havasi Zsolt
2017. 06. 29. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-liga első selejtezőkörének megkezdése előtt az erőviszonyokat tekintve a Vasasra várt komolyabb erőpróba Izraelben a Beitar Jerusalem ellen.

A Beitar Jerusalem–Vasas-mérkőzés első félidejének első felében úgy tűnt, érvényesíti a papíron megmutatkozó fölényét a „hazai” együttes. (A hazai szó időjeles mivolta azért indokolt, mert a Beitar radikális szurkolói és pályaépítése miatt, zárt kapuk mögött és nem a saját létesítményében fogadta vendégét – a szerk.) Lendületesebb, erőszakosabb volt az izraeli csapat, amely a 19. percben megszerezte a vezetést. Egy bal oldalról középre tett labdát ütötte a kapus, Nagy Gergely az ötösön álló Minatto elé, akinek már csak be kellett passzolnia az üres kapuba a labdát. (1-0)

A Vasas szépen lassan felvette a mérkőzés ritmusát, nagyobb arányban nyerte a párharcokat, és a támadójátéknál is több volt a jó passz. A 36. percben egy baloldali akció után Hangya Szilveszter ívelt át a hosszúra, Pavlov fejesét pedig bevédte az izraeli hálóőr. (1-1) Nyolc perccel később megint Pavlov volt a főszereplő, egy jobboldali beadást maga mögül, droppból lőtt a felső léc segítségével a kapuba. A 1-2-es első játékrész után a második egy izraeli szabadrúgással és kapufával kezdődött és magyar góllal folytatódott.

Kulcsár lépett ki a fent említett szabadrúgás utáni kirúgásból védője árnyékából, majd okosan elpasszolta a labdát a kapus mellett (1-3). Amikor még a 87. percben is kétgólos Vasas-előnyt mutatott az eredményjelző, kevesen hihették, ebből Beitar-győzelem lesz. Márpedig így lett. Jött a csereként beálló korábbi Chelsea-játékos Benayoun, és előbb gólt lőtt, később adott egy gólpassz – ezzel egalizálva az eredményt. A slusszpoént Sabo tette fel a 93. percben, amikor megszerezte a negyedik izraeli gólt.

A Ferencváros ezzel szemben sokkal csendesebb 90 percet játszott. Varga Roland gyakorlatilag egymaga elintézte a lett ellenfelet. A támadó az első félidő 11. percében megelőzve védőjét pörgetett a kapuba, majd a második félidőben Bőle Lukács passzát rúgta öt méterről a kapuba. Igaz, a lett Jelgava gyakorlatilag csak véletlenül lépte át a felezővonalat, sokkal inkább jeleskedett a sárga lapok összeszedésében. 

A Videoton FC 2-0-ra legyőzte a máltai Balzan együttesét Felcsúton a labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójának első mérkőzésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.