Kísérleti csapattal szenvedtünk sima vereséget Oroszországtól

Az orosz csapat rendre megnyerte a párharcokat, Eppel Márton pedig öngóllal debütált: 0-3.

Havasi Zsolt
2017. 06. 05. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar és az orosz válogatott különböző célra használta az egymás elleni felkészülési mérkőzést. Míg a Groupama Arénába látogató Oroszország a június 17-én kezdődő konföderációs kupára és a 2018-as, hazai rendezésű vb-re készült, addig Magyarország számára a kísérletezésről szólt a kilencven perc. A magyar válogatott a Gulácsi Péter – Bese Barnabás, Lang Ádám, Kádár Tamás, Hangya Szilveszter – Nagy Ádám, Márkvárt Dávid – Stieber Zoltán, Kalmár Zsolt, Dzsudzsák Balázs – Eppel Márton kezdőcsapattal lépett pályára.

A kezdeti percek agresszív magyar játéka inkább légi párharcokat és sok test test elleni kontaktust hozott, mint látványos játékot – ráadásul az oroszok fizikai fölénye rendre érvényesült. Az első játékrész első felében egy-két távoli lövést lehetett feljegyezni, aztán a huszadik percben Szmolov a felezővonaltól Kádáron és Márkvárton átjutva, nagyobb ellenállás nélkül gyalogolt el a magyar kapuig, s ha már ott volt, könnyedén passzolta el a labdát Gulácsi mellett. Néhány perccel később Stieber és Dzsudzsák próbált egyenlíteni, de magyar helyett újabb orosz gól érkezett: Eppel Márton fejelte Szamedov szögletét saját kapujába.

A szünetben Vinícius, Kleisz és Sallai jött, Kádár, Hangya és Kalmár pedig mehetett zuhanyozni. Alig telt el két perc, Lang fejese ment el keresztbe a kapu előtt, majd Sallai próbálkozott tizenhat méterről szemben a kapuval. Komolyabb helyzet nem, újoncavatás történt a hetvenedik minutumban: Balogh Norbert érkezett Eppel helyett, továbbá Kleinheisler és Gyurcsó is pályára lépett. A Ferencváros játékosa alighogy bemelegedett, adott egy fineszes labdát Baloghnak, de Dzsikia a gólvonalról még ki tudta rúgni. A végén szépítés helyett Poloz adta meg a kegyelemdöfést, ezzel beállítva a 0-3-as végeredményt.

Eppel Márton az ellenfél rendkívül kemény védekezését emelte ki a mérkőzést követően. „A belső védő olyan volt, mint egy orosz medve: ahol tudott, belém rúgott. Egy sárga lapot kapott, de kaphatott volna akár kettőt is. Ez van, nemzetközi szinten nagyon keményen játszanak. Örülök, hogy ezt megtapasztalhattam, remélem, hogy pénteken is fogok tudni játszani” – fogalmazott. A csatár felidézte a második vendégtalálatot is, amelynél egy jobb oldali szögletet követően a megcsúsztatott labda az ő fejéről pattant a magyar kapuba. „Úgy éreztem, hogy előttem beleértek. Azt hittem, hogy ki fogják fejelni a labdát, nem számítottam rá, hogy eljut hozzám. Szerencsétlen szituáció volt, nem tudtam mit csinálni.” Eppel elmondta: jól érzi magát a nemzeti csapatnál, de még össze kell csiszolódnia a keretnek. „Helyenként jól játszottunk, bár az eredmény nem ezt mutatja, úgy érzem, voltak pozitívumok is” – tette hozzá, megemlítve, hogy négyen is be tudtak mutatkozni az együttesben.

A csereként beállva debütáló Balogh Norbert kiemelte: nagyon várta már ezt a lehetőséget. „Lelkileg nagy erőt ad, hogy számolnak velem, és úgy érzem, tudtam is bizonyítani. Nagyszerű élmény lett volna, ha gólt is szerzek; ennek kicsi híja volt, de sajnos nem jött össze.”

Sallai Roland azt mondta, úgy érzi, hellyel-közzel sikerült élnie a kínálkozó lehetőséggel. „Jobban kell koncentrálnom az elkövetkező időszakban, bízom benne, hogy a következő mérkőzésen, amikor pályára lépek a válogatottban, lesz olyan helyzetem, amelyet gólra tudok váltani.”

Lang Ádám az Andorra elleni összecsapás kapcsán azt hangsúlyozta, kulcsfontosságú lesz, hogy gyorsan járatják-e a labdát, illetve kihasználják-e az ebből adódó lehetőségeket. „Nyomnunk kell, dominálni és a kapu elé szegezni őket. A labdavesztésekre viszont figyelnünk kell, mert bár nem olyan nagy játékerőt képviselő csapat, de ők is fociznak, és tudnak veszélyesek lenni, ha meglódulnak” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.