Címerügy: fenyegetik az ügyvezetőt az újpesti drukkerek

A belga tulaj bíróságra megy, ha az UTE megvétózza a váltást. Eközben a stadionnal is nagy gondok vannak.

Gabay Balázs
2017. 07. 04. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újpesti klubhoz közeli forrásunktól úgy tudjuk, a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet saját elhatározásból döntött úgy, hogy megváltoztatja a labdarúgócsapat címerét. Egy héten keresztül a szurkolók is szavazhattak a tervekre, majd hétfőn kihirdették a győztest. A probléma ezzel az, hogy a klub Facebook-oldalán megjelenő kommentek zöme vagy épp a Nemzeti Sport szavazásának eredménye azt bizonyítja, a drukkerek elsöprő többsége kifejezetten elutasítja a címerváltoztatást. Úgy értesültünk, hogy a klub munkatársai is a csere ellen foglaltak állást, sőt ezt el is mondták a belga üzletembernek, ő mégis hajthatatlan. Hogy mit ért el? Annyit biztosan, hogy Gyarmati Esztert, a klub ügyvezetőjét folyamatosan zaklatják telefonon, az újpesti tábor pedig közellenséggé nyilvánította.

Annyi bizonyos, hogy az UTE-nak, vagyis az újpesti anyaegyesületnek egy–két százalék közötti részesedése van az Újpest FC-ben, amelynek révén megakadályozhatja, hogy a klub változtasson a csapat színein, nevén és címerén. Megfelelő jogi érveléssel azonban ezt ki lehet kerülni.

Ha például az UTE bíróság elé viszi az ügyet – Duchatelet nem tart az eljárástól –, az FC akár azzal is indokolhat, hogy ez igazából nem címer-, hanem logóváltás.

Mivel az MLSZ-nek semmilyen szabálya nem vonatkozik arra, hogy egy csapat meghatározott címerének ott kell lennie a mezen, még akár enélkül is pályára léphet az Újpest. Az UTE-tól nem értük el a szabadságon lévő Őze István klubigazgatót, az az elnökségi tag pedig, akit utolértünk, nem kívánt nyilatkozni.

 

Mindez persze nem csitítja a szurkolói indulatokat. Hétfőn az Újpest legnagyobb szurkolói csoportja, a Viola Fidelity egy kisebb létszámú csoporttal már felvonulást tartott, szidták a vezetést, éltették a klubot, és több helyre is felkötötték a molinójukat, miszerint nem kell új címer. Szombatra, az Újpest felkészülési meccsére tiltakozást is szerveztek, a hírek szerint komoly létszám is összejöhet.

Azt egyébként csak találgatják, Duchatelet miért akar címert változtatni. Minden bizonnyal ugyanazért, amiért saját utánpótlást is elkezdett kiépíteni: a pénz és az UTE-tól való függetlenedés áll a háttérben. A saját címerrel ellátott termékek után már csak az ő cégéhez folyna be pénz, senkivel nem kellene osztozni. Miképp azok után a gyerekek után sem az UTE kap sportcélra használható társasági adót, akiket a belga átcsábított saját utánpótláscsapataiba. Itt fejkvóta alapján jár a kifizetés, így az üzletember sikeresen építi ki saját bázisát, célja pedig, hogy a felnevelt tehetségeket jó pénzért értékesítse évek múlva.

Nem a címerhez kapcsolódik, de Újpesten számos egyéb probléma is akad. A napokban például információink szerint leomlott egy betondarab a stadionnak egy olyan részén, amelyet nemrég újítottak fel összesen 800 millió forintért. Az állami pénzből végrehajtott rekonstrukció silány minőségűre sikeredett, erről korábban több fotó is bejárta a világhálót, az újabb kár is ennek bizonyítéka. Arról nincs információ, hogy ez befolyásolja-e a Vasas–Beitar Jerusalem Európa-liga-selejtező visszavágójának megrendezését. Kaptunk olyan fülest, hogy zárt kapus lesz a mérkőzés, de a Vasassal ezt nem tudtuk megerősíttetni.

A másik súlyos gond a pályafűtési rendszer hiánya. Ugyan a Szusza Ferenc Stadion tulajdonosa, az állami irányítású Nemzeti Sportközpontok tudta, hogy a labdarúgó-szövetség előírása szerint az új szezonban már nem kap stadionlicencet az a csapat, amely nem tudja fűteni a gyepet, mégsem gondoskodtak erről. Az újpesti tulaj taóra pályázott volna e célra, de nem járt sikerrel, míg az UTE-hoz nem folyt be elég pénz, hogy elvégezze a munkát. Roderick Duchatelet egy olyan megoldással próbálkozna, amellyel itthon még senki: hideg esetén műanyag párnás réteggel vonnák be a pályát, amelyet alulról meleg levegővel fűtenének, így nem fagyna meg a talaj. Az MLSZ azonban a hírek szerint hónapok óta nem válaszolt arra, engedélyezne-e a pályafűtés kiépítéséig egy ilyen – Belgiumban már sikerrel tesztelt – gyeptakarót.

Ha nem kap engedélyt az Újpest, Szolnokon kell játszania, ahol egyébként információink szerint olcsóbbra jönne ki a pályabérlés, mint most Újpesten. Persze a stadionlicenc hiánya a Vasasnak is óriási gond lenne, amely Újpesten játszana új arénája építése miatt. Úgy értesültünk, a B terv az MTK-pálya lett volna, de ott olyan sokat kellett volna fizetni, hogy inkább Győrbe vinnék a hazai meccseiket. Tavaly után folytatódhat tehát az NB I-es csapatok Odüsszeiája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.