Kettős vereséggel búcsúzott a Vasas Európától

Tizenhét év kupaínség után, egyetlen fordulót követően búcsúzott az angyalföldi csapat a nemzetközi porondtól.

Gabay Balázs
2017. 07. 06. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újpesti ultrák már egy órával a kezdés előtt terepszemléztek Újpest-központban, pedig ezúttal a Vasas hazai pályája volt a Szusza Ferenc Stadion, a Beitar Jerusalem elleni Európa-liga mérkőzés visszavágóján. Nem tudni, végül megtalálták-e, akiket kerestek, mindenesetre az egyik legkeményebb izraeli szurkolótáborral kevesek vágya összecsapni. A kőkemény La Familia rendbontásai miatt 2005 és 2009 között hússzor kapott büntetést a klub.

Miközben a VIP-lelátón a Beitar két egykori ünnepelt gólvágóját, Sallói Istvánt és Pisont Istvánt lapogatták az izraeli vendégek, megkezdődött a mérkőzés, melynek odavágóját (4-3) nehezen fogják elfelejteni az angyalföldiek. Az utolsó öt percben három gólt kapó csapatot még bundázással is gyanúsította egy-két újságcikk, melyet felháborodottan utasított vissza a klub. Az újabb esetleges vádakat Remili Mohamed szabadrúgása tisztázta rögtön a második percben: a neve miatt az izraeli mérkőzésre alig bejutó támadó remek tekerése a baloldali kapufáról pattant Kleyman kapusra, onnan pedig kifelé.

A Beitar első meglódulásából tizenegyest harcolt ki Mori, mely megfogott Nagy Gergely, de Ezra szép csel után a rövid alsóba lőtt, így tíz perc után már két gólra volt a Vasas a továbbjutástól. Hiába tért vissza a térdsérüléséből Vaskó a védelem közepére, a hazaiak megzavarodtak, Shechter eldönthette volna a meccset, de Nagy remekül futott ki a kapujából. Odaát az izraeli védők nem értették meg egymást, Kleymannal karöltve, majdnem összehoztak egy öngólt – felváltva forogtak veszélyben a kapuk. Feltűnő volt, hogy mindkét csapat a bal oldalon aktív, de míg a Vasas részéről súlytalanok voltak a próbálkozások, Burmeister mellett folyamatosan száguldoztak el Heisterék. Ezt már Schiffer András sem bírta ülve a lelátón. A félidő derekán újabb Nagy-bravúrra volt szükség, hogy ne nőjön kétgólosra a különbség.

A sebességbeli különbség a fordulás után sem csökkent, az angyalföldiek képtelenek voltak átjátszani a területeket okosan szűkítő Beitar középpályáját. Kleisz Márkon kívül senki sem mert egyéni húzással előre törni, az izraeli kontrák pedig életveszélyesek voltak.

Bódog Tamás, a Vasashoz az NB I első fordulójában látogató DVTK mestere nem sok angyalföldi nevet véshetett a „veszélyes” rubrikába jegyzetfüzetében. Ezra simán megelőzte a felszabadítani próbáló védőket a tizenhatoson belül, és megszerezte a második gólt. Erről a Vasasról ugyanis már a 61. percben ki lehetett jelenteni, hogy nemhogy három, egyetlen gólt sem szerez. A La Familia ünnepelt, a meccs végére pedig maradt a kegyelemdöfés: Varenne rúgta meg csapata harmadik gólját.

Michael Oenning érthetően letörten érkezett a meccs utáni sajtótájékoztatóra, egyedül nézett farkasszemet az újságírókkal.

„Most nem sikerült jól támadni, pedig megpróbáltunk mindent. Összehoztunk egy szerencsétlen tizenegyest, majd rögtön utána egy szerencsétlen gólt. A töréspont ezen a meccsen az első bekapott gól volt – elemezte a látottakat a német tréner. A félidőben megpróbált rendet tenni a fejekben, de mint mondta, a második játékrészben a Beitar okosan játszotta a saját játékát. Hozzátette, a meccs megmutatta, hogy a nemzetközi porond egy nehezebb lépcsőfok. Innentől a bajnoki rajtra készülnek.

„Sokat vihetünk magunkkal ebből a meccsből, de szemrehányást nem tudok tenni a csapatnak, egyes fázisokban jók voltunk elöl, de rosszul védekeztünk. Persze, hiányzott Berecz Zsombor kreativitása, de nélkülöznünk kellett, ahogy több játékost is. A Beitarnak előnye volt, hogy a kontrákra várhattak. Ha mi szerezzük meg a vezetést, teljesen más meccs lett volna, de ez már csak spekuláció.”

Érthető felszabadultsággal érkezett Sharon Mimer, a győztes izraeli mester:

„Sokkal szervezettebben érkeztünk, mentálisan jobban felkészültünk, mint az első mérkőzésre. Kihasználtuk az előző meccsen véghezvitt fordítás jelentette lehetőséget. Az odavágón nem koncentráltunk eléggé, az első harminc percben nagyon jól játszottunk, de aztán a Vasas fölénybe került, nyomást gyakorolt ránk, ez volt az oka, hogy minden úgy alakult, ahogy.\"

Európa-liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó:
Vasas-Beitar Jerusalem (izraeli) 0-3 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Fabio Verissimo (portugál)
gólszerző: Ezra (10., 61.), Varenne (91.)
sárga lap: Burmeister (17.), Vaskó (73.), illetve Vered (31.), Heister (43.), Kleyman (50.), Mori (53.)

Vasas: Nagy – Burmeister, Vaskó, Risztevszki – Kleisz, Vida, Murka (Szivacski, 68.), Hangya – Kulcsár, Pavlov, Remili (Ádám, 72.)

Beitar Jerusalem: Kleyman – Conte, Kahila, Mori, Heister – Claudemir, Keltjensz, Sabo – Vered (Varenne, 82.), Sekter (Benajun, 74.), Ezra (Paulino, 62.)

továbbjutott: a Beitar Jerusalem, kettős győzelemmel, 7-3-as összesítéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.