Tüntettek Újpesten, közellenséggé nyilvánították a tulajdonost

A címer megváltoztatása váltotta ki a szurkolók haragját. Üzentek a vezetőknek, de bojkott nem lesz. Urbán is felszólalt.

MN
2017. 07. 08. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton délutánra tüntetést szerveztek az Újpest FC szurkolói, amiért a vezetés tiltakozásuk ellenére elhagyta az Újpesti Torna Egylet (UTE) hagyományos címerét.

A Magyar Nemzet munkatársának beszámolója szerint négy óra után körülbelül 800-1000 szurkoló gyűlt össze a klubháznál. Begyújtottak néhány füstbombát is, a tömeg pedig Roderick Duchatelet klubvezetőt szidta.

Elsőként Széki Attila, a Curtis néven ismert újpesti rapper beszélt a főbejárat előtt álló színpadon. A klubvezetőre utalva annyit mondott, hogy egy ilyen csekély futballtradícióval bíró ember nem változtathat a címeren.

Az előénekes (kápó), Csabi arról beszélt, hogy az Újpest-drukkerekkel el akarják feledtetni, hogy kik is hordták ezt a címert a szívük felett.

„Gyarmati tedd szét a lábad” – harsogta a tömeg a női ügyvezetőnek, Gyarmati Eszternek címezve. De Duchatelet is megkapat a magáét, neki többször is azt skandálták, hogy „Buzi belga”. Visontai Csongornak az Újpest ügyvédjének is üzentek: „Visontai figyelünk” – mondta az előénekes a színpadról.

A Nemzeti Dalból is idézett a kápó. „Esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk.” „Roderick takarodj, Roderick takarodj” – üvöltötte a tömeg. 

A szónok azt is mondta, hogy „soha többet egy Újpest-szurkoló bizalmát sem nyered vissza, nemkívánatos személy vagy Újpesten, közellenség. Azt követelte, hogy a tulajdonos hozza nyilvánosságra a szavazás végeredményét és számoljanak be arról, miért nem törekednek megállapodásra a címerváltoztatásról.

„Menjünk be, menjünk be” – skandálta a tömeg.

Urbán Flórián arról beszelt, hogy itt született, itt él, itt játszott. Flamand ismerősei beajánlották a tulajnak, de Gyarmati Eszter ügyvezető eltanácsolta. Ezt követően flamandul kérte meg a belgát hogy menjen haza.

A rendezvény hivatalos része ezzel véget ért. A beszélő azt ajánlotta, ne törjön be senki a pályára, de maradjanak együtt, tartsanak ki, meg fogják nyerni a háborút.

A drukkerek azt is eldöntötték, hogy nem fogjak bojkottálni a csapat meccseit.

A Magyar Nemzet korábbi értesülése szerint a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet saját elhatározásból döntött úgy, hogy megváltoztatja a labdarúgócsapat címerét. Ennek oka valószínűleg az, hogy anyagilag is függetlenedni szeretne az anyaegyesülettől, az UTE-tól: a saját címerrel ellátott termékek után már csak az ő cégéhez folyna be pénz, senkivel nem kellene osztozni.

A szurkolók azt is kifogásolják, hogy egy héttel a bajnokság indulása előtt még nem lehet tudni, hogy rendezik a csapat első hazai mérkőzését. A napokban például információink szerint leomlott egy betondarab a stadionnak egy olyan részén, amelyet nemrég újítottak fel összesen 800 millió forintért. A másik súlyos gond a pályafűtési rendszer hiánya, amelyet annak ellenére nem építettek ki, hogy tudták, az MLSZ kötelezően előírja az élvonalban.

Valószínűleg a szombat délutáni tüntetéssel állhat összefüggésben, hogy 18 órára halasztották és zártkapussá nyilvánították az eredetileg 17 órára tervezett Vác elleni edzőmérkőzést. A klub szerint a rendőrség minősítette kiemelt biztonsági kockázatúvá a mérkőzést, és olyan feltételeket támasztott, amelyeket a vezetés nem kíván teljesíteni egy edzőmeccsen.

A Nemzeti Sport érdeklődésére azonban a rendőrség nem erősítette meg, hogy a hatóság döntése miatt lesz zárt a mérkőzés. Egy szurkoló a Facebookon azt írta: az újpesti rendőrkapitány és az illetékes osztályvezető is megerősítette, hogy nem ők kérték a mérkőzés zártkapussá tételét. A szervezők egyébként a tüntetést sem jelentették be, csupán arra kérték a szurkolókat, hogy ne fogyasszanak alkoholt és igyekezzenek kulturáltan viselni a klubszíneket.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.