Magyar csapat nélkül folytatódik a futballősz – Felcsúton ütötték ki a Videotont

Már az első félidőben eldőlt, hogy a székesfehérvári csapat nem lesz ott az Európa-liga főtábláján. A végeredmény: 0-4.

Havasi Zsolt
2017. 08. 24. 20:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepi hangulatban kezdődött a csütörtök este Felcsúton. No nem az épp zajló útfelújítás vagy amiatt, hogy egy hatvanas öregúr tényként közölte barátjával, az eddigiektől eltérő módon most bizony ő fizeti a szotyit. Az ok ennél egyszerűbb: a Videoton az Európa-liga rájátszásának visszavágóján a Pancho Arénában a Partizan Beogradot fogadta. A tét több százezer euró és a második legrangosabb európai kupasorozat csoportkörébe jutás. A kistelepülés nyugodt hétköznapjainak rendjét tehát tegnap este felborította a futball. A megszokottnál több autó az utakon és több rendőr azok mentén. Mondjuk az is igaz, nem mindenkit hozott lázba a sportesemény. A tehenek és egy strandnadrágban a kapuját támasztó öregúr végtelen nyugalommal szemlélte, ahogy szerb szurkolók egy része menetel a stadion felé.

A megerősített rendőri jelenlétet a szerb csapat szurkolóinak érkezése indokolta. Az egyik legrettegettebb szerb ultracsoport, a Grobari (magyarul Sírásók) 362 tagja ugyanis Felcsútra látogatott. A fanatikus közösség lenyűgöző koreográfiáiról, a stadionokon belüli pirotechnikai megoldásairól és a rendőrökkel való gyakori összetűzéseiről jól ismert Európában. A szerb huligánok ütemes tapsa kíséretében érkeztek a pályára melegíteni a Partizan játékosai, míg a Videoton-szurkolók hangos üdvrivalgással fogadták kedvenceiket.

A kezdő sípszóra teljesen megtelt létesítményben érezhető volt a feszültség. Ezt csak tovább fokozta, hogy a belgrádi 0-0 után Magyarországon egy gól már gyakorlatilag kettővel ért fel. Ezt az egy aprócska, ám mindennél többet jelentő találatot a mérkőzést megelőzően mindkét együttes valahol mélyen a magáénak érezte. A vezetőedzők nyilatkozataikban a kilencven perc és a minőségi támadó futball fontosságát hangsúlyozták. A találkozó az elejétől kezdve a Bordeaux elleni mérkőzést idézte. A Videoton megtalálta azokat a réseket, ahol be lehet bújni az ellenfél védelme mögé. Igaz, azzal valószínűleg egyik hazai játékos sem kalkulált, hogy a kellemes nyári időben a hatodik percben hideg zuhany jön. Ekkor Suljic vesztett el egy kipattanó utáni labdát, az ebből vezetett ellentámadást pedig tankönyvbe illő módon, góllal fejezte be a Partizan. Két perccel később jöhetett volna a gyors válasz, ha Scepovic beadását Lazovic nem a reklámtáblába, hanem a kapuba lövi. Jól kivehető volt, Ezekiel Hentyre külön, két emberrel figyeltek a vendégjátékosok.

– A nagyon fontos mérkőzéseken előfordul, hogy nem láthatunk szép játékot, ilyenkor minden apró részlet nagyon fontos, a legkisebb hibát sem engedhetjük meg magunknak – mondta még a meccs előtti sajtótájékoztatón a Videoton trénere, Marko Nikolic. A Videoton alapvetően tetszetős játékot mutatott, ugyanakkor sajnos két, búcsút jelentő hibát elkövetett. Egyiket a már említett első gól előtt, amikor a Partizan gyakorlatilag átrohant rajta, a következőt pedig akkor, amikor a szerb együttes meglőtte második találatát. Pátkai vesztett párharcot a pálya középső részén, majd Fiola késett egy fél ütemet becsúszásával. Ennyi épp elég volt Seydoubának, hogy kapura forduljon, és 0-2-re alakítsa az eredményt.

A belgrádi fanatikusok ekkor már félmeztelenül ünnepeltek, a Videoton pedig próbálkozott a szinte lehetetlennel. Nagy löketet adhatott volna ezekhez, ha a 20. percben, utolsó emberként szabálytalankodó Ostojicot sárga lap helyett pirossal jutalmazza a játékvezető. Ehelyett a magasan feltolt védelem mögötti üres réseket a 32. percben újra góllal büntette a Partizan.

A Beograd nem akarta megváltani a világot. Célfutballt játszott, várt, míg magyar ellenfele hibázik, majd büntetett. Az egyszerű, de hatásos taktika bevált: az eredményjelzőn negyvenöt perc után 0-3 állt. A második játékrész már csak formalitás volt, onnantól pedig végérvényesen, hogy Juhász Roland két perc elteltével egy buta szabálytalanság után megkapta második sárga lapját.

Djurdjevic a 87. percben lőtt még egyet, a végeredmény: 0-4, a Videotonnak nem sikerült az öt évvel ezelőtti bravúr, az El-csoportkörbe jutás.

Európa-liga-selejtező, 4. forduló, visszavágó:
Videoton FC–Partizan Beograd (szerb) 0-4 (0-3)
Felcsút, 3485 néző, v.: Marriner (angol)
Gólszerzők: Tawamba (6.), Soumah (24.), Djurdjevic (35., 86.)
Piros lap: Juhász R. (46.)
Sárga lap: Juhász R. (44., 46.), Fiola (84.), illetve Ostojic (26.), Everton (80.)

Videoton FC: Kovácsik – Nego, Fiola, Juhász R., Stopira – Suljic (Szabó B., 76.), Pátkai, Hadzic, Henty (Géresi, a szünetben) – Scepovic (Maric, 61.), Lazovic

Partizan Beograd: Stojkovic – Vulicevic, N. G. Miletic, Ostojic, N. R. Miletic – Jankovic (Pantic, 77.), Radin, Everton, Soumah (Ilic, 63.) – Tawamba (Durickovic, 70.), Djurdjevic

Továbbjutott: a Partizan Beograd 4-0-s összesítéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.