Botrány és náci rigmusok a cseh–német meccsen

A játékosok is kiborultak szurkolóik magatartásán.

Gabay Balázs
2017. 09. 04. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem múlt el botrány nélkül a Csehország–Németország világbajnoki selejtező péntek este. A meccset 2-1-re a vendégek nyerték, de a játékosokat ez nem boldogította, szégyenkezve távoztak a prágai stadionból. Ennek oka szurkolóik magatartása.

A meccs előtti gyászszünet idején, melyet egy elhunyt cseh hivatalnok emlékére tartottak, felharsant a Sieg Heil náci rigmus a vendégszurkolók szektorából. Ez a találkozó során többször is megismétlődött. A radikális német drukkerek Lengyelország hetvennyolc évvel ezelőtti náci megszállását ünnepelték a dalolászással. Kérdés, hogy mit szól majd mindehhez a FIFA, mely a selejtezők rendezéséért felel. A német válogatott és a szövetség tisztán közölte véleményét a botrányos esetről.

„Katasztrófa volt, amit a szurkolóink tettek. Elhatárolódunk ettől az egésztől, ezért is nem mentünk oda hozzájuk a lefújás után. Ezek az emberek nem futballszurkolók, hanem bajkeverők, huligánok, semmi keresnivalójuk a stadionban”

– fogalmazott Mats Hummels, a válogatott hátvédje.

Reinhard Grindel, a német szövetség vezetője rögzítette, nem tűrik a fasiszta, náci, szélsőséges rigmusokat. „A csapattal, a szurkolókkal, a szövetséggel együtt kell szembenéznünk ezekkel az emberekkel” – hangsúlyozta.

A szövetség arra gyanakszik, hogy a rigmusokat a Dyanamo Dresden ultrái kezdték el, Drezda ugyanis a jobboldali szélsőségesek egyik németországi fellegvára, és mindössze százötven kilométerre van Prágától.

Grindel egyébként egy néhány héttel ezelőtti Hansa Rostock – Hertha BSC kupameccs után az egymást dobáló, görögtüzező szurkolókról és az eseményről azt mondta, nem szabad betiltani a stadiont, hiszen ezzel minden békés szurkolót, a többséget sújtaná a szövetség. Kíváncsian várjuk, utóbbi esetben is tartja-e a véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.