Leteszi a mikrofont a BBC sportkommentátor-legendája

Az idény végén ötven év után nyugdíjba vonul a FIFA-játékok riporterhangja.

2017. 09. 06. 7:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei labdarúgóidény befejeződésével véget ér John Motson karrierje, 50 éves közvetítői pályafutás végén akasztja szögre a fejhallgatót a 72 éves legenda, aki karrierje indulása óta a BBC hírcsatorna szolgálatában állt. Eseménydús pályafutása során közreműködött tíz futball-világbajnokságon és ugyanennyi Európa-bajnokságon, 29 FA-kupa-döntőt közvetített, és több mint 200 angol válogatott labdarúgó-mérkőzést beszélt végig.

„Élveztem minden percét – fogalmazott a Motty becenevű, közkedvelt sportújságíró a BBC honlapján megjelent összeállításban. – Nagy szerencsém volt, hogy a futballtörténelem ennyi meghatározó pillanatát ilyen közelről élhettem át” – tette hozzá.

A báránybőr kabátjai miatt különlegesen is rajongott, elképesztő lexikális tudású szakember úgy tervezi, nem szakítja meg kapcsolatát a sporttal, a labdarúgással, mindössze a BBC-től nyugdíjazza magát.

A mostani idényben 18 mérkőzést kap egy úgynevezett búcsúturné során, utolsó BBC-s munkája május 18-án esedékes az FA-kupa döntőjén.

Barbara Slater, a BBC sportfőszerkesztője szerint Motson igazi eszköze a labdarúgásnak, aki nagyon fog hiányozni. Valószínűleg arra is gondolhatott, hogy a FIFA-komputerjátékok kommentátorhangjaként is ismerhette őt a nagyvilág. Slater külön kiemelte szerinte csodálatos humorát és példás elkötelezettségét a sport iránt.

Motty emlékezetes szófordulata a „What a goal!” (Micsoda gól!), amit bárki az ő hangján hallhat magában, aki bármikor is nézett külföldi, angol kommentátoros labdarúgó-összefoglalót rangos mérkőzésről, vagy játszott FIFA-játékkal. További emlékezetes mondata volt: „Azok kedvéért, akik fekete-fehérben követik a tévéadást, a Spurs játékosai tiszta sárgában láthatók.” „Ez szinte álomfoci” – mondta a Norwich 1993-as Bayern-verése alkalmával.

Elevenítse fel Motty hangját!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.