Az MLSZ felvette a kapcsolatot Paulo Sousával

A Videotont korábban az Európa-ligába vezető szakember elhárította a magyarországi érdeklődést.

2017. 10. 19. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy politikából az MLSZ-be érkezett elnökségi tag is megfogalmazta kívánalmait a Bernd Storck lelépése után előállt helyzetről. De előbb beszámolt arról, hogyan nézett ki a kapitány távozása.

„Kaptunk Bernd Storcktól egy vaskos anyagot, amelyben az elmúlt időszak eredményeit értékelte, különös tekintettel az Andorra elleni vereséget követő időszakra. Ez kiterjedt az ellenfelekre és a saját csapata taktikájára, hadrendjére, összetételére is” – mondta Bánki Erik fideszes képviselő, a parlamenti gazdasági bizottságának elnöke.

Mint a Digi Sport tévé stúdiójában csütörtök reggel elmondta, Storck maradására csak akkor lett volna esély, ha Portugália vagy Svájc ellen bravúreredmény születik, illetve a játék képe elfogadható. A mostani helyzetben már csak az utóbbi hetek időszakát kellett áttekinteni, az indulatoktól mentes eszmecserén pedig kialakult az a kép, hogy jobb, ha a felek útjai különválnak, noha az edző az utolsó pillanatig hozta a jövőről szóló elképzeléseit például a fiatalok nemzeti csapatba való beépítéséről. Bánki szerint a szakítás egyik fő oka éppen az volt, hogy a fiatalítást Storck túl radikálisan képzelte el – e véleményéhez akkor is ragaszkodik, ha a mostani vb-selejtezős csoportból a kijutás nem volt reálisan elvárható.

Hogy a „német modell” marad-e, a képviselő határozott válasza, hogy igen, de először azt kell eldönteni az MLSZ-ben, hogy az új sportigazgató milyen játékrendet képzel el az utánpótlás-válogatottaknál és az A csapatnál, ami ideális esetben azonos. Szavaiból kiderült tehát: a sportigazgatói és a szövetségi kapitányi feladatokat a továbbiakban nem egy ember fogja vinni, személyes véleményeként azonban hangoztatta, nem is igazán sportigazgatóra, mint inkább utánpótlás-igazgatóra volna szükség, aki az U20-as korosztályig felügyeli a fiatalokat, az U21-es korosztály pedig már a szövetségi kapitány alá tartozna.

Szerinte ha a kapitány jó munkát fog végezni, az kihat majd az amatőr sport világára is, többen fognak majd focizni, és kevesebben fognak a gépek előtt ülni.

Arról is elmondta a véleményét, hogy nem szabad kapkodni, a novemberi két mérkőzésre,  Luxemburg és Costa Rica ellen jó lesz a megbízott kapitány is.

Folyosói pletykákra hivatkozva elmondta, az MLSZ felvette a kapcsolatot a portugál Paulo Sousával. „Beszéltek vele, és azt a visszajelzést adta, hogy nagyon megtisztelő a felkérés számára, imádja Magyarországot, szereti a magyarokat, de nem szeretne szövetségi kapitányi feladatokat vállalni, tipikus klubedzőnek tartja magát.”

Marco Rossi esetében is történt „kontaktálás”.

„Rajta kívül még több más szereplő is szóba kerül, ezért lett felhatalmazva az elnök, illetve a főtitkár, hogy tárgyaljon megfelelő szakemberekkel” – jegyezte meg Bánki Erik.

Az ideális kapitány szerinte vagy egy fiatal, ambiciózus tréner lesz, vagy egy idősebb, komoly pályát befutott, külföldi edző, akik mellett a fiatal magyar edzői nemzedék – egy nevet említett itt, Szélesi Zoltánét – tanulni tud, és néhány év múlva egyikük átveheti a nemzeti tizenegyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.