Georges Leekens lesz a válogatott szövetségi kapitánya

„Az az ambícióm, hogy minden mérkőzést nyerjünk meg” – jelentette ki első nyilatkozatában az új kapitány.

MN
2017. 10. 30. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga Georges Leekens lesz a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya – jelentette be hétfőn a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapja. Leekens a válogatott novemberi két mérkőzése után veszi át a csapat irányítását, ezeken a találkozókon az elnökség korábbi döntése értelmében még Szélesi Zoltán ül majd a kispadon, Leekens csak megfigyelőként lesz jelen.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke nem sokkal később sajtótájékoztatón azt mondta: a tavalyi Európa-bajnokságon a magyar válogatott épp azzal a belga csapattal szemben maradt alul, amelyet Leekens rakott össze. Csányi kiemelte, hogy a belga tréner játékosként ötszörös belga bajnok, és 30 éves edzői tapasztalata van, három ország válogatottját irányította. Leekens szerződése két évre szól, amit fél évvel meg lehet hosszabbítani.

Az MLSZ összesen három edzővel tárgyalt és egyedül Leekensnek tett ajánlatot. Csányi szerint furcsa, hogy olyanok is elutasították – a sajtóban megjelent hírek szerint – a posztot, akiket nem is kértek fel. Egyedül Herczeg András, a DVSC vezetőedzője volt az a megjelent nevek közül, akinél tényleg érdeklődtek. Pénzről – vagyis Leekens fizetéséről – Csányi nem kívánt beszélni, de annyit elárult, hogy eredményhez kötött szerződést kötöttek.

Az MLSZ elnökének bejelentése szerint a sportigazgató posztja megszűnik, az utánpótlás élére külön igazgatót neveznek ki. A professzionális munka feltételeit Csányi biztosítva látja, de nem tud semmit ígérni a 2020-as Európa-bajnoksággal kapcsolatban, hiszen az eredmény a klubokon és a játékosokon is múlik. 

Georges Leekens első nyilatkozatában azt mondta: büszke arra, hogy a magyar válogatottat vezetheti, és nagyon jó érzései vannak. Célként természetesen azt tűzte ki, hogy a csapatot kijuttassa az Eb-re. Ennek érdekében Magyarországra költözik és megpróbál megtanulni pár szót magyarul. A siker ugyanakkor nem fog az ölünkbe pottyanni, és a magyar foci dicső múltja sem segít. A siker érdekében szeretne együttműködni a klubokkal is. Leekens megdicsérte elődjét, Bernd Storckot is, aki szerinte jó munkát végzett.

Leekens pályaedzője és helyettese Szélesi Zoltán lesz, és a tervek szerint nem hoz magával saját csapatot, magyar szakemberekkel kíván együttműködni. Neveket ugyanakkor – hiába kérdezték – egyelőre nem tudott mondani, arra hivatkozva, hogy még nem ismeri a magyarokat. „Az az ambícióm, hogy minden mérkőzést nyerjünk meg” – jelentette ki Leekens egy kérdésre válaszolva, de először elemezni akar. Szeretné megtölteni a stadionokat is, telt ház előtt szeretne játszani.

A 68 éves Georges Leekens egy sor klubcsapatnál dolgozott vezetőedzőként a belga Anderlechttől kezdve a török Trabzonsporon át a holland Rodáig. A Cercle Bruges-zsel Belga Kupát, az FC Bruges-zsel bajnokságot nyert. A Mouscron együttesénél volt tréner, amikor először felkérték belga kapitánynak (1997–99). Az 1998-as foci-vébén mindhárom csoportmeccsen döntetlent ért el csapatával, Hollandiát, Dél-Koreát és Mexikót sem sikerült megverni, de ki sem kapott a Vörös Ördögökkel. Második kapitányi időszaka (2010–12) előtt a szintén belga Kortrijk csapatánál edzősködött. A válogatott nem jutott ki a 2012-es Eb-re. Ezután még kétszer dolgozott szövetségi kapitányként. 2014–15-ben Tunéziában, 2016–17-ben Algériában. Utóbbit kijuttatta az Afrika-kupára, az ottani kontinensviadalra.

A bejelentést megelőzte az NSO információja, mely szerint a belga tréner hétfőn leül tárgyalni az MLSZ elnökével. Azóta, hogy Bernd Storck október 17-én távozott a sportigazgatói és a kapitányi székből, sorjáztak a nevek a lehetséges utódokat illetően. Az MLSZ ügyeire rálátó forrásunk azt mondta, a szövetség külföldi kapitányt szeretne megbízni. Bánki Erik, aki az elnökség tagja, a Digi Sportban arról nyilatkozott, hogy a sportigazgatói és a szövetségi kapitányi posztot szét kell választani, két külön szakembert kell kinevezni. Az MLSZ október 20-án Szélesi Zoltánt, az U17-es válogatott edzőjét kérte fel ideiglenesen, hogy a Luxemburg és a Costa Rica elleni barátságos meccsekre készítse fel a csapatot. Csányiék azért sem akarták elsietni a végleges döntést, mert tétmeccset (Nemzetek Ligája, Eb-selejtezők) csak jövő ősszel játszik legközelebb a magyar válogatott. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.