Liverpool–MU: a Normal One a Special One ellen

Rangadó 13 órától. Gyűlölködés és szép foci várható, kutyagumik remélhetőleg nem repülnek.

Gabay Balázs
2017. 10. 14. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra talán nem kell számítani, hogy a szombati rangadón megismétlődik, ami egy 2006-os derbin: akkor egy túlfűtött Liverpool-drukker kutyagumival dobálta meg a manchesteri szurkolókat. A Stand Up, If You Hate Man U vagyis Állj fel, ha gyűlölöd a Manchester Unitedet rigmust viszont bizonyára hangosan énekli majd a KOP, a Vörösök kemény magja. Északnyugat-Anglia első számú összecsapása következik.

A két hadvezér, a Pool kispadján ülő Jürgen Klopp és a manchesteri José Mourinho – Klopp önmagát Normal One-ként jelöli Mourinho elhíresült Special One-jára reagálva – homlokegyenest más filozófiát vall a futballról. A német a Gegenpressinget, a labdavesztés utáni azonnali visszatámadást, a támadófocit részesíti előnyben, a portugál pedig a megbízható védekezésben bízik. Mindez a számokban is megmutatkozik: a Manchester United az elmúlt hét fordulóból hatban gólt sem kapott, a Liverpool viszont lőtt tizenhármat, de mindez csak akkor csengene igazán jól, ha Klopp csapata nem szedett volna be tizenkettőt.

A BBC elemzése egyenesen a Liverpool achilleszének tartja a védekezést. A bajnokságban a Manchester Citytől egy ötöst kaptak, s a Watford is bevágott nekik hármat, ráadásul a Joel Matip – Dejan Lovren belsőpárosnak a Premier League egyik legjobb formában lévő támadóját, Romelu Lukakut kellene leradíroznia a pályáról. A belga tank szédületesen kezdte az idényt:

hét mérkőzésén hét gólt szerzett a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában két találkozón már három találata van.

Tökéletesen helyettesíti a sérült Zlatan Ibrahimovicot. Ha az ő játékát meg tudja ölni valahogy a Pool, nyert ügye van.

Támadásban ugyanis nem lesz gondja, annak ellenére sem, hogy Sadio Mané térde az áprilisi horrorsérülése után újra felmondta a szolgálatot. A csapatba viszont visszatért a Barcelona által ostromolt Philippe Coutinho, mellette Firminora és az Egyiptomot a világbajnokságra lövő, így hatalmas motivációjú Muhammad Szallahra is számíthat Jürgen Klopp. A német Mané hiányában bevetheti az Arsenaltól vásárolt, de eddig jegelt Oxlade-Chamberlaint is.

A Pool tavaly tizenkét rangadót nyert a Premier League-ben, és csak egyet veszített, de a Unitedet egyszer sem gyűrte le. Erre készül szombaton 13 órától. (A találkozót adja a Spíler TV.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.