Storck „legallyazta” az utánpótlásprogramot, Andorra óta készülhet a B terv

Csábi József exkapitány szerint Storcknak már az andorrai vereség után le kellett volna mondania.

Radványi Benedek
2017. 10. 20. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szövetségi kapitányként azzal tisztában kell lenni, hogy előbb-utóbb elfogy a levegő. Sajnos most is ez történt, de ez a kisebb probléma szerintem, a nagyobb az, hogy az utánpótlásban nem történtek az elmúlt két-három évben olyan folyamatok, amelyek biztosítanák a fejlődési lehetőséget, ami már előtte megindult – mondta Csábi József a Digi Sport péntek reggeli műsorában.

A szakember – aki Egervári Sándor lemondása után, 2013-ban egy győztes mérkőzés (Andorra, 2-0) erejéig a magyar labdarúgó-válogatott megbízott szövetségi kapitánya volt – kijelentette: a válogatott hátrébb tart, mint 2010–11-ben.

„Az utánpótlásban nem mindig úgy történtek a dolgok, ahogy szerintem a folyamat következő lépéseként kellett volna.”

Elmondta, Bernd Storck érkezése után a korábbi koncepciót „szó szerint legallyazták”, sportigazgatóként egy elemet tartott meg a Bozsik-programból, a megyeválogatottat.

Csábi szerint a kapitány lemondásának meg kellett volna történnie már az andorrai csúfos, 1-0-s vereség után. De hozzátette: nem akar utólag okoskodni.

Csábi szorgalmazná, hogy minél előbb találják meg a kapitányt, aki a két mérkőzést fel tudja használni arra, hogy a jövőt építse, mivel kevés lehetőséget ad a futballnaptár a nemzetközi mérkőzésekre.

Meggyőződése: már az andorrai vereség után

elkezdték az MLSZ-ben építeni a B tervet, így előrehaladott állapotban lehet a kapitánykeresés,

hiába kapott akkor egy második esélyt Storck.

Az exkapitány jelezte: a sportigazgatói és a szövetségi kapitányi posztot szét kell választani. „Nem biztos, hogy az a megoldás, hogy a szövetségi kapitány legyen a vezérszál, ugyanis láthatjuk, az a bizonytalanabbik poszt. Hosszabb távú koncepcióban kell gondolkodni” – mondta.

Nem válaszolt konkrétan arra a kérdésre, hogy magyar vagy külföldi kapitányra van-e szükség, de előbbire utalt. „Hiteles ember kell. Nem vagyok benne biztos, hogy minden esetben a külföldi szakember a megoldás, persze minden szentnek maga felé húz a keze, de

sok olyan példa van arra, ami egy picit azt erősíti, hogy a mi problémánkat mi tudjuk megoldani.

Nyilván kell segítség hozzá, soha nem mondtam azt, hogy nem kell tanulnunk, nem kell az innovációt behoznunk, a magyar edzőknek is kell képezniük magukat, de láthatóan nem feltétlenül oldották meg azokat a problémákat, amelyek léteznek jelen pillanatban.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.