A bíróság újabb kilenc FTC-szurkoló lakhelyelhagyási tilalmát rendelte el

A gyanúsítottak november 4-én a Groupama Arénában megtartott meccs szünetében támadtak rá a két sértettre.

MN
2017. 11. 17. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb kilenc olyan gyanúsított esetében rendelt el lakhelyelhagyási tilalmat a Budai Központi Kerületi Bíróság, aki a gyanú szerint részt vett november elején az FTC–DVSC labdarúgó-mérkőzés szünetében kirobbant verekedésben. A Fővárosi Törvényszék pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a gyanúsítottak ellen súlyos testi sértés bűntette és csoportosan, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntette miatt folytat nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A kényszerintézkedés elrendelésére az ügyészség tett indítványt, amelyről a bíróság nem nyilvános meghallgatáson döntött, az indítványt részben megalapozottnak találva.

A végzés szerint a gyanúsítottak, illetve még ismeretlen társaik november 4-én a Groupama Arénában megtartott NB I-es futballmérkőzés szünetében rátámadtak két sértettre, és azután is ütötték-rúgták őket, hogy a földre kerültek. A sértettek a bántalmazás miatt különböző sérüléseket szereztek, egyiküknek több csontja eltört és a szeme is megsérült. A megalapozott gyanút kamerafelvételek is alátámasztották.

Az indoklásban szükségesnek tartják, egyben elégséges kényszerintézkedésnek a lakhelyelhagyási tilalom alkalmazását a szökés és elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt. Több gyanúsítottnak nem volt tényleges tartózkodási helye, ellenük elfogatóparancsot is kiadtak. Fennáll annak a veszélye, hogy ha szabadlábra kerülnének, megszöknének, elrejtőznének a hatóság elől. A bíróság szerint a bűnismétlés veszélyét az alapozza meg, hogy a cselekményt a gyanúsítottak szervezetten, előre kitervelten követték el. Valamennyien az FTC szurkolói köréhez tartoznak, tisztában voltak a klub és a törzsszurkolók között fennálló konfliktussal, azzal is, hogy a törzsszurkolók hosszabb időn keresztül miért nem látogatták a klub mérkőzéseit. Ezért nem zárható ki, hogy kényszerintézkedés nélkül ismét bűncselekményt követnének el.

A bíróság – az ügyészi indítvánnyal szemben – nem tartotta indokoltnak előírni, hogy a gyanúsítottak ne tarthassák a kapcsolatot a sértettekkel, mert ezt „ellenőrizni egyébként sem lehetne”, másrészt ez a szabály a távoltartás kényszerintézkedéshez kapcsolódik. A bíróság a lakhelyelhagyási tilalmat nyomkövető eszköz alkalmazásával rendelte el. A gyanúsítottak a végzés értelmében kötelesek magukat távol tartani minden, a sportszövetségek által meghirdetett sportrendezvénytől is. A klubvezetéssel folytatott hosszú tárgyalássorozat eredményeként a november 4-ei FTC–DVSC bajnokin tértek vissza a korábban a vénaszkenneres regisztráció miatt távol maradó szurkolói kemény mag tagjai. A meccs szünetében verekedés tört ki a hazai drukkerek között és késelés is történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.