Ausztrália az utolsó előtti vb-kijutó, világtérképen mutatjuk a mezőnyt

Két szerencsétlen mozdulat döntötte romba a hondurasiak vb-álmait. Vagy már a hétfői edzésen kémkedő drón?

Radványi Benedek
2017. 11. 15. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután kedden lezajlott az utolsó európai vb-pótselejtező (a dánok a 0-0-s első meccs után 0-1-ről felállva 5-1-re győztek Írország ellen), még két hely maradt kiadó a jövő évi oroszországi labdarúgó-vb 32-es tábláján. Erről két interkontinentális pótselejtező dönt, amely közül az elsőnek a visszavágóját magyar idő szerint szerda délelőtt rendezték.

Ausztrália fogadta Hondurast, a meccsnek az adta az extra pikantériáját, hogy a vendégek kémkedéssel vádolják az ausztrálokat, videóval bizonyították, hogy a Sydney-ben tartott hétfői tréningjüket a levegőből egy drónnal figyelték.

„Ez kémkedés a labdarúgásban” – mondta Jorge Luis Pinto 

hondurasi szövetségi kapitány, aki szerint náluk a mostani vendéglátók „a mosdókba is benéztek” annak érdekében, hogy ne szivárogjon ki semmi.

Az ausztrál szövetség tagadta a vádakat, s inkább a focival törődtek: a párharc „harmadik félidője” is döntetlent hozott, ám a negyedikben előbb egy megpattanó szabadrúgással, majd az Acosta nagyon ügyetlen kezezéséért járó büntető értékesítésével a 72. percben 2-0-ra elhúztak a hazaiak. 

Az Aston Villa középpályása, Mile Jedinak lőtte mindkét gólt, majd 13 percre rá ismét nekifuthatott a 11 méterre letett labdának, s 3-0-ról már nem volt visszaút. (A szépítés a 94. percben azért összejött a hondurasiaknak.)

Az eredetileg az ázsiai zónában küzdő, ott ötödik helyet elérő ausztrálok sorozatban a negyedik vb-jükön vehetnek részt (rekordbeállítást jelentő 22 selejtezőmérkőzést játszva kvalifikálták magukat a tornára). Hogy kikkel együtt s kik nélkül, azt az alábbi térkép segítségével mutatjuk. (Rózsaszínnel jelöltük az utolsó pótselejtező, a magyar idő szerint csütörtök hajnali 3.15-kor kezdődő Peru–Új-Zéland szereplőit, az odavágón itt is gól nélküli döntetlen született.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.