Letargiában Olaszország: nem lesz ott a focivébén

Buffon sírva vonult vissza, miután Svédország kiverte az olaszokat a vb-pótselejtezőn. Ancelotti máris készülhet.

2017. 11. 14. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondta a válogatottságot a 175 nemzeti meccsen védő Gianluigi Buffon hétfő este, miután 0-0-ra végzett Svédországgal a labdarúgó-világbajnoki pótselejtező visszavágóján, ezzel 1-0-s összesítéssel a skandináv együttes jutott ki a jövő évi vb-re.

A szégyenkező 39 éves Juventus-kapusnál azonban sokkal többet veszít Olaszország, hiszen 1958 óta nem fordult elő olyan, hogy nem szerepelt a válogatottak közötti legfontosabb megméretésen (összesen is csak háromszor hiányzott). Erre egyébként maga a „squadra azzurra” kapusa is utalt: „Nem magam miatt, hanem a csapat miatt sajnálom” – mondta az olasz köztelevíziónak könnyeitől megszólalni alig tudva Buffon, aki hatodik vb-jére készült.

A 0-0-s olasz–svéd egyébként sem zajlott simán, rengeteg bírói tévedés volt oda-vissza, és a hajrára fordulva egy olasz csere előtt Ventura mester De Rossinak üzent, hogy öltözzön, mert be fog állni, mire a játékos indulatosan csak annyit reagált, hogy mi a f -ért ő álljon be, nem döntetlen kell, hanem győzelem, majd Insignére mutatott. Aztán egyikük sem állt be csereként De Rossi egyébként is jó eséllyel visszavonul a válogatottól.

Nem is rég, 2006-ban még világbajnoki címet ünnepelhetett az olasz válogatott, a mostani történelmi bukásért a közvélemény leginkább Giampiero Ventura szövetségi kapitányt okolja, aki a várakozásokkal ellentétben nem jelentette be lemondását a nyilvánosság előtt, de abból, hogy a mérkőzés után egy teljes órára nyomtalanul eltűnt, arra lehetett következtetni, hogy az Olasz Labdarúgó-szövetségnél volt azonnali jelenése.

– Nem mondtam le, még nem beszéltem az elnökkel – jelent meg aztán a milánói Giuseppe Meazza Stadionban újra Ventura, aki elmondása szerint azért tűnt el, hogy „köszöntse” játékosait. Aztán döbbenetes dolgot mondott: – Ez a meccs megmutatta, hogy semmi nincs eltörve az olasz válogatottnál. A svédek elleni pótselejtezőig a tervek szerint mentek a dolgok, ám két mérkőzésen nem sikerült betalálnunk – fogalmazott, aztán persze bocsánatot kért az összes olasztól, jelezve, hogy a szövetség dönti majd el, ki vezeti a válogatottat ősztől.

Ventura a 2016-os Eb után szinte „a semmiből” vette át a kékeket rögtön egy hazai vereséggel Franciaországtól. Tizenhat mérkőzésének alig több mint felét (9) nyerte meg, a vb-selejtezősorozatban az idén ősszel már kifejezetten a romlás jelei mutatkoztak, nagyon simán kaptak ki az olaszok Spanyolországtól (3-0) a csoportelsőségről döntő mérkőzésen, majd Macedóniát fogadva is csak döntetlenre volt képes a Ventura-csapat.

A világ egyik legrangosabb sportlapja, a La Gazzetta dello Sport internetes kiadása apokalipszisről ír, elsők között értesítve a nyilvánosságot, hogy bekövetkezett Ventura kirúgása, sőt azt is tudni vélik a lapnál, hogy Carlo Ancelottit hívják a nemzeti együtteshez – őt a Bayern München szeptember végén rúgta ki, korábban dolgozott a Juventusnál, a Milannál, a Chelsea-nél, a PSG-nél és a Real Madridnál is.

A Corriere della Sera olasz napilap online kiadása A katasztrófa hét pontja című eposzban emlékezik meg a bukásról és az ahhoz vezető útról.

A többi újság egyelőre szinte csak átkozódik, de valóban nehéz szavakat találni az eredményre egy olyan országban, ahol minden egyes világeseményen az első hely a cél, most pedig egyen – még egyszer: 60 év után – ott sem lesz a nemzeti csapat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.