Megszólalt a Fradi: Barokkos túlzás, hogy Bonyha támadt

11 főt azonosítottak eddig, a security szándékosan nem ment be a kapu mögé. A kést is megmutatták.

Gabay Balázs
2017. 11. 10. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi megelégelte a szombati meccsén történt verekedés és késelés nyomán elszabadult cikkáradatot és tájékoztatót hívott össze az újságíróknak péntek reggelre a Népligetbe. Ez nemcsak azért érdekes, mert eleddig egyetlen – Fradi security által kiadott – kommunikét adott közre a balhét követően, hanem azért is, mert portálunknak is érkezett meghívó. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban nem engedtek be minket a Fradi egyetlen szakosztályának egyetlen meccsére sem – arra hivatkozva, hogy portálunk cikkeivel üzleti kárt okozott a klubnak –, ott lehettünk az eseményen. A meghívó arról tanúskodott, hogy a Fradi most mindenkivel közölni akarja, mi az álláspontja az ügyben.

Volly György, a Fradi kommunikációs vezetője a tájékoztató kezdetén elmondta, ők most azért jöttek, hogy azokra a kérdésekre válaszoljanak, melyek hozzájuk beérkeztek az elmúlt napokban. Kérdést nem lehetett feltenni, fotót, hangfelvételt nem lehetett készíteni. Mint mondták, ez a rendőrség kérésére van így. 

A sajtótájékoztatón Baranyai Imre, a Fradi biztonsági szolgálatának vezetője két videofelvételt mutatott be. Az első felvételen az látszik, hogy a Fradi-tábor távollétében a Halhatatlanok nevű szurkolói csoport révén új előénekessé váló Bonyha és társa az egyik büfé előtt álldogál a szünetben, majd megérkezik egy 20-30 fős maszkos, kapucnis csoport, a mezei drukkereket félretolva a B1-es büfé elé. Mintha szóltak volna nekik, hogy Bonyha várja őket a bejáratnál. A Bonyha becenévre hallgató volt vezérszurkoló és társa nagyjából így is álldogál, ekkor bokszállást vesznek fel ők is és a támadóik is. Bonyha társát 10-15 másodperc alatt leterítik, kukák is repülnek, ütik-rugdossák, de aztán békén hagyják a földön. Ő mutatja is, hogy elég volt.

Bonyha eközben a lépcső felé hátrál, a felvételen nem látszik kés a kezében, de a tájékoztatón bemutatták a szúrószerszámot, amit használt. A lépcsőn elcsúszik, ekkor rárohannak és nagyjából egy percen át ütik-verik, rugdossák. Az szintén látszik, hogy az eset közvetlen közelében van biztonsági őr, de ő nem avatkozik közbe. 

A tájékoztató érdemi része úgy zajlott, hogy Volly György felolvasta a klubhoz beérkezett 59 kérdést, amire Nyíri Zoltán operatív igazgató válaszolt: 

– A rendőrség nyomozást folytat, ebbe nincs beleszólása a klubnak, köztörvényes bűncselekmény történt. Akik részt vettek a balhéban és akiket azonosítottak, azokat kitiltják az összes Fradi-eseményről.
– Az esetnek két súlyos sérültje van, mindkettő elhagyta a kórházat.
– Barokkos túlzás, hogy Bonyha támadt késsel. A Fradi nem vizsgálja semelyik szurkolója előéletét, így nem tudja megmondani, Bonyha börtönviselt-e. 
– Bevált a megállapodás, amit a klub kötött a drukkerekkel. Csütörtökön is találkoztak az ultrák és a klub képviselői, együttműködtek.
– Újabb biztonsági intézkedések nem kellenek.
– 11 fő van teljesen beazonosítva jelenleg. Az azonosítást a rendőrség végzi.
– A klub érez valamifajta felelősséget a történtekért, de nem tudta megakadályozni a történteket. Ez egy előre megtervezett, csoportosan elkövetett cselekmény volt.
– Ez egy kés – mutatja Nyíri Zoltán a széthajtogatott, bankkártyára hasonlító valamit, és kést formált belőle. Ezzel szúrt az illető.
– Mi nem békítő szerv vagyunk, a visszatérő csoportokkal megegyeztünk, hogy a korábban szkennelő drukkereknek nem esik bántódása.
– Kríziskezelő egységet állítanak fel a szurkolói csoportokkal. A szombati meccsen általános vagyonőröket alkalmaztak, nem akarták, hogy rendőrsorfal álljon folyamatosan a stadionban. A vagyonőrök megfelelő távolságra voltak, de a kríziskezelő egységek mostantól visszatérnek a szektorba a kapu mögé. (A Fradi security visszatér ezek szerint a kapu mögötti szektorba.)
– A biztonságiak nem végezhetnek olyan motozást, mint egy rendőr.
– A vizsgálat még nem zárult le.
– 11 felfüggesztett kártyából 9 B típusú kártya, 2 A típusú, utóbbi a szkenneres. A késelő kártyáját is felfüggesztették. A vizsgálat végéig vannak felfüggesztve a kártyák.
– Továbbra is bemehet szkennelés nélkül a tábor nagy része.
– Paróczai Dávidnak hívják Bonyhát.
– Baranyai Imre, a security vezetője elmondta, azért nem ment vissza a Fradi saját biztonsági szolgálata a szektorba, mert ez volt az ultrákkal kötött megállapodásban.
– Ha előre megszerveznek valamit, azt nagyon nehéz kivédeni.
– Bonyha megpróbált bemenni a szkenneres kapun, de a keze be volt kötve sportsérülés miatt, így oldalt kellett bemennie. 45-50 ember megy itt be egyébként meccsenként, ilyen-olyan okokból. Problémakapunak hívják ezt a bejáratot. 
– Ha a jogerős MLSZ-döntés enyhébb büntetést szab ki, akkor bemehet mindenki, nem lesz szektorbezárás. Ha marad a szektorbezárás, az, aki korábban jegyet váltott, visszakérheti a pénzét, és visszakapja. Ha A típusú kártyával (szkenneres) akar bemenni, be tudja váltani a kapu mögé megváltott belépőjét (de ehhez akkor szkennelnie kell), ha B-vel akarna bemenni továbbra is (nem szkennelős jegy), akkor nem tud bemenni.
– A drukkerekkel való megállapodás nem változik.
– A felvételekből kiderül, hogy a maszkos drukkerek kezdeményezték a verekedést.
– A klub vizsgálta és vizsgálja jelenleg is saját biztonsági szolgálata felelősségét.

A tájékoztatót követően tényleg nem lehetett kérdezni, Volly György, Baranyai Imre és Nyíri Zoltán távoztak. Pedig sok kérdés motoszkál még a fejekben. Miért nem állították meg Bonyhát már a bejáratnál, ha tudták, hogy egy szurkolói csoport vezére, a security és más is szólt neki, hogy ne menjen be, mert balhé lesz? Miért vállalta a security, hogy épp erre a meccsre nem megy be a kapu mögé, ha lehetett tudni, hogy Bonyha és más Halhatatlan is ott lesz, plusz több ezer felhevült ember tért vissza a kapu mögé? A kapu mögé kirendelt vagyonőrök miért nem próbálták bármilyen módon megakadályozni a balhét, miért nem léptek közbe a verekedésnél? 

A klub a pénteki tájékoztatón mindössze részben ismerte el a felelősségét, a security és a helyettük kirendelt vagyonőrök felelősségéről pedig alig esett szó. Mivel kérdéseket nem lehetett feltenni, így továbbra sem lehet teljesen tisztán látni az ügyben. 

A Fradi-tábor csütörtöki közleménye a balhéról:

„A szombati, FTC–DVSC labdarúgó bajnoki mérkőzés szünetében történtek okán találkoztak egymással az FTC és a szurkolói csoportok képviselői. A klub bemutatta a szurkolói vezetőknek azokat a kamerafelvételeket, amelyek egyértelműsítik a történteket. A felvételek átnézése után az FTC és a szurkolói csoportok vezetői abban állapodtak meg, hogy mindent megtesznek azért, hogy valamennyi rendbontót – tekintet nélkül a résztvevők személyére – beazonosítsák és kitiltsák. A felek a korábbi megállapodásukat továbbra is érvényesnek tekintik és elkötelezettek abban, hogy soha többé ne legyen a stadionban olyan erőszakos cselekmény, amely összefüggésbe hozható a Fradival.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.