Prukner megmondja: következmények nélküli a magyar foci

A legutóbb Budafokról kiebrudalt „tanár úr” szerint az elmúlt évtizedek tönkretették az edzők emberi kompetenciáját.

2017. 11. 14. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az edző bűnbak, a fiatalokat becsapják, ez a következmények nélküli magyar foci – ekképp summázható Prukner László labdarúgóedző kedd reggeli helyzetértékelése a Digi Sport televíziónak a Costa Rica elleni válogatott labdarúgó-évzáró napján.

A közelmúltban Budafokról kitett, korábban Kaposváron és a Ferencvárosnál is dolgozó tréner szerint a türelem Magyarországon egy edzővel szemben mindössze hetekben mérhető, „az utóbbi évtizedek tönkretették a magyar edzők szakmai és emberi kompetenciáját is” – vont keserű mérleget saját sorsából kiindulva Prukner, aki a fővárosi törpecsapatot az NB III-ból az NB II-be vezette. Nem tartja jó folyamatnak, hogy a sportvezetők és a sajtó ennyire „rászáll” az edzőkre.

„Már az utánpótlásedzőt, aki éppen kezdi a pályáját, is megkérdőjelezik, még a szülők is veszik a bátorságot maguknak, hogy beleszóljanak a munkába. Nincs eredmény a magyar futballban, ez tény és való, nincs is miről vitatkozni, de azt hiszem, az edzői szakma olyan, hogy hihetetlen széles tudást igényel az élet minden területéről” – gombolyította gondolatait a korábbi élvonalbeli tréner.

Szerinte attól még, mert gazdasági érdek, hogy egy csapat minél hamarabb eredményes legyen, a csapatépítés pszichológiája nem fog felgyorsulni „három meccsre”.

Kényelmetlenül érezte magát, amikor a Luxemburg elleni égésről kellett beszélnie.

„Egy rádión szakkommentátorkodom a válogatott mérkőzései idején. Hát, nehéz szavakat találni. De ha azt mondjuk, hogy a tavalyi Eb-sikernek is az öltözői kohézió volt a legfőbb kiváltója, akkor azt kell mondani, ez most nincs meg. Nincsenek meg a vezéregyéniségek, akiknek megvan az a szakmai respektjük, amivel magukkal tudnák vinni a többieket” – vélekedett.

Prukner megítélése szerint nincs állandóság és kompromisszumkészség a magyar futballban, nincs tisztelet, emiatt van „következmények nélküli labdarúgás”, no és a fiatal labdarúgók is értékrendvesztésbe kerülnek azáltal, hogy nem érdemeik miatt, hanem azért kerülnek csapatba, mert játékuk után több pénzt kap a klub az MLSZ-től. Egy fiatal játékosnak ki kell tudnia harcolni a helyét – emlékeztetett arra, hogy épp ilyen módon került nála csapatba annak idején Nikolics Nemanja és a Szakály testvérek.

Meggyőződése, hogy az új belga edző a válogatott élén „nem csinál nyarat”, bár az alapján, hogy párbeszédkészséget mutat a magyar edzőkkel, sok sikert kíván neki. Sok múlik azon, hogy mennyire lesz segítőkész a közeg – zárta mondanivalóját Prukner László, remélve, hogy az újonnan kiválasztott 25-35 játékos mellett ki fog tartani az edző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.