Szélesi: Le kellett üvölteni néhány játékos fejét

Az ideiglenes kapitány elmondta, alapvető játékelemeket kellett újravenni a csapattal. Dzsudzsák is megsérült.

Gabay Balázs
2017. 11. 13. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szélesi Zoltán élete egyik legkínosabb sajtótájékoztatójára készült hétfőn Telkiben: az ember nehezen készülhet fel azokra a kérdésekre, amelyekkel akkor kénytelen szembesülni, ha csapata, a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kikap Luxemburgban. Bemutatkozásként.

Kihívás után jött a kétségbeesés, a meccs után Szélesi valószínűleg azon törte a fejét, mit keres ő itt. Azok után, hogy remek sikert elérve kijuttatta az U17-es csapatot az Eb-re, és ott, többek között a franciákat is legyőzve, a 6. helyen zárt, most arról kell magyarázkodnia, mi a baja a nemzeti csapat labdarúgóinak. Ráadásul a FIFA-ranglistán az első százba épphogy csak beférő Luxemburg után kedden Costa Rica ellen zárja az évet a válogatott – barátságos találkozón a Groupama Arénában.

Ahogy az várható volt, Szélesi rögtön az elején vissza is kanyarodott Luxemburghoz. – Nem ezt terveztem, a felkészülés sem erről szólt. Elég kellemetlen pillanatokat éltek meg a játékosok, a stáb és a szurkolók is Luxemburgban. Az öltözőben komoly fejmosást kapott a csapat. Ez talán elég ahhoz, hogy holnap egy más mentalitású társaság fusson ki a pályára – kezdte a láthatóan még mindig a mérkőzés hatása alatt álló tréner.

Hozzátette, a szurkolók nyilatkozatát megérti. Mint ismeretes, a válogatott tábora, a Carpathian Brigade közleményben üzente meg, nem fog szurkolni a Costa Rica elleni összecsapáson, mert minősíthetetlennek tartja az idei teljesítményt. – Igazat adok nekik, az idei teljesítmény nem volt megfelelő. Örülök, hogy azért ott lesznek a stadionban, én ott leszek a pálya mellett, és ha megszólalnak, én most is libabőrös leszek – tett egy ártatlan próbálkozást a meggyőzésükre Szélesi. – Halkabb lesz a stadion, amit sajnálok, mert olyan táborunk van, amilyen páratlan a világon. Remélem, van otthon tükör minden játékosnál, a meccs után haza kell majd menniük, és bele kell tudniuk nézni. 

A sérültekre térve elmondta, be kellett hogy hívjon négy játékost is, hogy biztosítsa a normális felkészülés lehetőségét. Azt is elmondta, Dzsudzsák Balázs térdsérülés miatt nem léphet pályára kedden. 

Kérdésre válaszolva kifejtette, tervben van, hogy új játékosok is szerepet kaphatnak a Costa Rica ellen a csapatot frissítendő. Nagy Dániel, Litauszki Róbert, Varga József és Márkvárt Dávid jöhet szóba.

Szélesit a csapat mentalitásáról is kérdezte a Nemzeti Sport újságírója, abban esetleg látott-e problémát. Érdekes felelet jött. – A saját nevemben beszélhetek csupán. Játszottam a német első és másodosztályban is. Amikor én voltam válogatott, akkor mindig úgy mentem ki a pályára, hogy csúszok, mászok, a társamért mindent megteszek. Ezért mondom, hogy a szurkolóknak igazat adok a bojkottal kapcsolatban. A hozzáállást minden szurkoló jutalmazza, ha csak egy jó blokkot, felszabadítást lát, vagy egy győztes párharcot, egy gólpasszt. Amit a szakmai stáb a rövid idő alatt elvégezhetett, azt elvégezte, megpróbáltuk felkészíteni őket. Az a helyzet, hogy nem én csúsztam be, nem én voltam ott a pályán.

A Magyar Nemzet online kérdésére, miszerint mentális gondot tapasztalt-e a találkozó előtt, nemmel válaszolt. – Egy év végi barátságos meccs volt, akadtak sérültek, de ezzel nem lehet takarózni. Nem volt olyan előjel, amelyikből arra lehetett volna következtetni, hogy ilyen meccset fogunk játszani.

Egy-két játékosnak le kellett üvölteni a fejét, aztán meg kellett mutatni, hogy konkrét játékhelyzetekben mit is kellett volna csinálni.

Ezeket bevésték a fejükbe a futballisták. Szakmailag, mentálisan is próbáltuk helyrerázni őket.

Szélesi végül elárulta, mivel Dzsudzsák nem lesz ott a pályán, Kádár Tamás lesz a csapatkapitány Costa Rica ellen. 

Dibusz Dénes a kapitány távozása után kitért arra, Costa Rica vb-résztvevő csapat, és ugyan vannak hiányzói, de erős. – Megnéztük a spanyolok elleni meccsüket. Nem tudjuk, milyen összeállításban lépnek pályára. Ilyenkor őszinteségre van szükség egymás között is, meg kell beszélni, mi volt a probléma múlt csütörtökön.

Felvetettük, hogy ilyen helyzetben sok csapatnál összeül a csapattanács, és egymás között megbeszélik a játékosok a problémákat. – A szakmai stábbal meg tudtuk beszélni, nem volt szükség csapattanácsra, vagyunk a stábbal olyan őszinte viszonyban, hogy erre ne kerüljön sor. Együtt nyerünk-veszítünk, együtt fogunk ebből is kijönni. Felkészültünk. 

Bese Barnabás, a Le Havre légiósa a szurkolókra kitérve elmondta: most az a cél, hogy újra maguk mellé tudják állítani őket. 

Nos, a Feröer elleni füttykoncert előtt ugyanez hangzott el, lehet, hogy a drukkereknél e szavaknak már nincs súlyuk. – Mindenkinek vállalnia kell a saját felelősségét, ez fontos – zárta a hátvéd. 

A sajtófélórát követően a zimankós időben elkezdte az edzést a nemzeti csapat. A tréningen újra feltűnt Georges Leekens, a Costa Rica-meccs után Szélesit váltó szövetségi kapitány, aki a luxemburgi égés előtt már lepacsizott a játékosokkal.

Miközben a fotós kollégával az autónk felé sétáltunk, egy rendőrségi kisbusz parkolt le a telki központ bejáratánál. Reméljük, ott még nem tartunk, hogy nekik kell megvédeni a játékosokat a szurkolók haragjától.   

A válogatott kedden 20.15-től zárja az évet a Groupama Arénában. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.