Nem tudta megismételni a Bayern a Barcelona tavalyi bravúrját

Csoportelső a Paris Saint-Germain, bár a vereséget így sem tudta elkerülni Münchenben.

Énekes András Előd
2017. 12. 05. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei BL-szezon legnagyobb sztorija volt a Paris Saint-Germain és a Bayern München szeptemberi, első körös összecsapása. A 3-0-s, tükörsima párizsi sikerrel Neymarék nyomatékosították pozíciójukat mint Európa csúcsragadozói, a bajorok renoméján pedig akkora csorba esett, hogy a klubvezetőség már a szezon elején felállította a kispadról Carlo Ancelottit.

Sok pletyka kapott szárnyra arról, hogy valójában az a meccs egy sikeres edzőbuktatási kísérlet volt Lewandowskiék részéről, miután a csapatból sokan nem ápoltak különösebben jó viszonyt Ancelottival. Akármi is volt a háttérben, már rögtön az első kör után elúszni látszott a csoportgyőzelem esélye. A korábbi sikeredző, Jupp Heynckes aztán visszaterelte a Bayernt a helyes ösvényre, már vezetik a német bajnokságot, és a Bajnokok Ligájában is sorba nyerték a meccseiket – csakúgy, ahogy a Paris Saint-Germain, mely szezonbeli első vereségét épp hétvégén, a másodosztályból feljutó Strasbourg ellen szenvedte el.

Az Allianz Arena közönsége az utolsó csoportmeccsre ennek ellenére nem becsületjátékot, hanem továbbjutást várt kedvenceitől – melyhez minimum négygólos győzelem kellett volna –, Robert Lewandowski lesipuskás találata a 8. percben pedig megfelelő alaphangot adott a bizakodáshoz. Neymar a túloldalt kihagyott egy ziccert, hogy aztán a 37. percben újra a mérsékelt intenzitással, de annál nagyobb eredményességgel támadó Bayern szerezzen gólt. James Rodríguez pompás tekeréséből a nyáron igazolt Corentin Tolisso fejelt Alphonse Aréola kapujába.

A második félidőben egy hasonló teljesítmény továbbjutást ért volna a bajoroknak, Unai Emery viszont tanult a tavalyi hibájából, amikor a Barcelona elleni 4-0-s nyolcaddöntő-odavágó után mégis kiengedték kezükből a továbbjutást idegenben. Igaz, ez még csak a csoportkör, de sikerült megelőzni, hogy a Bayern igazán beleélje magát a csoportelsőségbe. Az 50. percben Edinson Cavani remek löbböléséből Kylian Mbappé fejelt gólt, ezzel 2-1-re alakítva az állást. Tolisso nem sokkal később még bekotort egy gólt, ám több szufla nem volt a Bayernben, s ha a lehetetlent nem is, a becsületbeli ügyeket megoldotta a párizsiak ellen.

A játéknap előtt már biztosra lehetett venni, az Atlético Madrid a Chelsea elleni döntetlenjével kiesett a Bajnokok Ligája küzdelmeiből, így Diego Simeone fiai az Európa-ligában próbálkozhatnak tavasszal. Győzött a Barcelona és a Juventus is, amivel biztosították helyüket a legjobb tizenhat között.

A keddi játéknap eredményei:

A csoport:

Benfica – Basel 0-2
Manchester United – CSZKA 2-1

B csoport:

Bayern München – Paris Saint-Germain 3-1
Celtic – Anderlecht 0-1

C csoport:

Chelsea – Atlético Madrid 1-1
Roma – Qarabag 1-0

D csoport:

Barcelona – Sporting 2-0
Olimbiakosz – Juventus 0-2

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.