Beismerő vallomást tett a Dortmund csapatbuszánál robbantó férfi

A 28 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolt Sergej W. azt mondta: nem tört a focisták életére.

MN
2018. 01. 08. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beismerő vallomást tett hétfőn a németországi Dortmundban a tartományi bíróságon a Borussia Dortmund (BVB) labdarúgócsapat ellen tavaly tavasszal elkövetett robbantásos merénylet vádlottja – írja az MTI.

A német sajtóban Sergej W. néven azonosított német–orosz kettős állampolgár hírportálok beszámolói szerint vallomásában kiemelte, hogy nem tört a sportolók életére, a robbanószerkezeteket úgy helyezte el, hogy ne sérüljenek meg.

A 28 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolt férfi hangsúlyozta, hogy megbánta tettét.

A vád szerint nyereségvágyból hajtotta végre a támadást, úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8 millió forintért) BVB-részvényekre, és arra spekulált, hogy a merénylet miatt gyengül majd az értékpapír árfolyama a frankfurti tőzsdén, aminek révén 500 ezer euró profitra tesz szert.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésre szállító autóbusz ellen április 11-én este követtek el robbantásos merényletet. A támadás a Borussia Dortmund labdarúgócsapat szállásának közelében, a dortmundi stadiontól mintegy tíz kilométerre történt.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédővel ellátott jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a csapat egyik védőjét. A spanyol légiós – felületi sérülések mellett – csuklótörést szenvedett. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

A Borussia Dortmund Monaco elleni keddi mérkőzését a támadás miatt szerda kora estére halasztották, de a német klub ekkor sem volt könnyű helyzetben. Thomas Tuchel, a vezetőedző élesen bírálta az UEFA-t, mert szinte még fel sem ocsúdtak a támadásból, másnap már pályára kellett lépniük. Úgy vélekedett, nagyon nehéz volt a meccsre koncentrálni, ezért is kaphattak ki 3-2-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.