Georges Leekens: Minden mérkőzésünk egy Bajnokok Ligája-döntő

A szövetségi kapitány keményen dolgozó labdarúgókat és szakembereket akar maga körül.

Havasi Zsolt
2018. 01. 25. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról portálunk is beszámolt, szerdán a Nemzetek Ligája sorsolásán kiderült, hogy a magyar válogatott Görögországgal, Észtországgal és Finnországgal került egy csoportba. Csütörtökön Telkiben tartott sajtótájékoztatót Georges Leekens szövetségi kapitány.

– Jó napot! – kezdte magyarul, majd azzal folytatta, hogy megvalósult azon vágya, miszerint a négyes csoportba kerüljön az együttes. – Kiegyenlített a csoport, s úgy gondolom, mindhárom csapat különböző típusú futballt képvisel. De sikerült beszélnem a belga kollégákkal, és tőlük már megkaptuk az észtek és görögök elleni mérkőzések felvételeit. Továbbá tudjuk, hogy Finnország és Magyarország között speciális kapcsolat van – mondta.

– Az első mérkőzésünk szeptemberben idegenben lesz Finnországgal, ekkorra már tudnunk kell, ki milyen szinten van. A finnek például fizikailag erősek, ellenük az utóbbi időben szerencsénk is volt, ahogy a görögök is komoly játékerőt képviselnek, de úgy vélem, mindkettejükkel egy szinten vagyunk – fogalmazott.

– Igaz, nehézség – folytatta Leekens –, hogy Görögország ellen zárt kapuk mögött kezd a válogatott, ez pedig csalódás. A Nemzetek Ligája egy új kezdet, s a játékosok hazai pályán akarnak bizonyítani a közönségnek, viszont ez zárt kapuk mögött nehéz lesz. Nem lesz atmoszféra, emiatt dupla erőfeszítés kell, hogy sikeresek legyünk – fejtette ki.

De az első állomás a két barátságos mérkőzés lesz Kazahsztán és Skócia ellen. Előbbi ellenfél az észtekre, míg utóbbi a finnekre hasonlít. – Mostantól azonban számunkra minden meccs egy Bajnokok Ligája-döntő. Néhány hónap van szeptemberig, így minden időt ki kell használni, adatot gyűjteni, elemezni, hiszen az öt százalékkal is segíthet növelni a teljesítményt – tette hozzá.

Mint az elképzeléseit vázolva elmondta, fontos, hogy meglegyen a megfelelő egyensúly. A kieső meghatározó játékosok utáni űrt az újaknak kell betölteniük. Ugyanakkor például fiatalok nem fognak ajándékba meghívót kapni, meg kell érte harcolniuk. Kiemelte azonban Gera Zoltán hozzáállását.

Arra a kérdésre, hogy hány százalékot ad az első helyre, egyáltalán meg lehet-e célozni az első helyet, a kapitány azt válaszolta, hogy „nem hiszek a statisztikában; jelenleg nulla pontja van a csapatnak, innen sokat lehet szerezni”.

– A kérdés, hogy ezeket a pontokat hogyan szerezzük meg. Szeptemberre készen kell lenni, s a játékosoknak minden mérkőzésen 120 százalékot kell nyújtaniuk – fejtette ki.

A Nemzetek Ligájából vagy a hagyományos Eb-selejtezőből könnyebb továbbjutni? „A Nemzetek Ligája jelenleg a legfontosabb, ez az első lépés. Fontos, mert lehetőség, hogy kijussunk.” A légiósok kapcsán pedig arról beszélt Leekens, hogy akit jogilag el tud hívni, azt el fog, illetve úgy látja, hogy az MLS-ben játszó Nikolics Nemanja is szívesen segít a csapaton.

Arról is említést tett, hogy folyamatosan figyeli az utánpótláscsapatokat, és neki az a legfontosabb, hogy valaki akarjon a válogatottban játszani. A szakmai stábjával kapcsolatban úgy fogalmazott, két-három hét múlva fog összeállni: „Hozhattam volna Belgiumból szakembereket, de nekem olyan magyarok kellenek, akik azonosulni tudnak a gondolkodásmódommal.” Szükség van nagy nevekre, mint például Róth Antal, de olyanokra is, akik kevésbé ismertek, de szenvedéllyel dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.