Videobírót használhatnak a játékvezetők a foci-vb-n

Már csak a technika nemzetközileg egységes szabályozásáról kellene megegyezni.

MTI
2018. 01. 22. 21:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Használhatják a videobírót a játékvezetők a nyári, oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) illetékesei hétfőn elárulták, már keresik azt a szponzort, amelynek az emblémája minden visszajátszásnál megjelenik majd a képernyőkön.

„Biztosan alkalmazni fogjuk a videobírót. Nagyszerű, hogy használhatjuk a technikát a labdarúgásban, mert tisztességes feltételeket teremt” – nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek Philippe Le Floc’h, a FIFA kereskedelmi vezetője.

A döntés a sportág szabályalkotó testületének (IFAB) hétfői ülésén született meg, amelyen értékelték a videobíróval kapcsolatos közelmúltbeli tapasztalatokat. Az IFAB hivatalosan csak a következő, március 2-én sorra kerülő ülése után jelenti be, javasolja-e a videobíró alkalmazását az oroszországi tornán.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke régóta szorgalmazza, hogy használják a vb-n a játékvezetők munkáját segítő rendszert.

Martin Glenn, az angol szövetség főtitkára, az IFAB egyik tagja úgy vélekedett, az eddigi tesztidőszak arra enged következtetni, hogy nem szabad túlságosan gyakran használni a technikát, illetve a használatához szükség lenne nemzetközileg egységes szabályozásra. Németországban sok kritika érte a videobírót, mert a játékvezetők különbözőképpen alkalmazták a rendszert.

Az újítást eddig tizenhárom országban tesztelték, egyebek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.