A Fradi és a Népstadion egykori székein szorítanak a székely ultrák a bentmaradásért

A román első osztályban játszó Sepsiszentgyörgy felújított stadionjában is szól a Miatyánk.

Radványi Benedek
2018. 03. 20. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fantasztikus hangulat volt, korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy itt, Sepsiszentgyörgyön, a szülőföldemen villanyfényben, első osztályú mérkőzésen játsszak, ráadásul ötezer ember előtt – mondta lapunknak Hadnagy Attila, a Sepsi OSK csatára hétfő esti meccsükről.

– Talán még soha nem töltött el akkora büszkeséggel, hogy sepsiszentgyörgyi vagyok, mint tegnap – ezek pedig már a székelyföldi klub tulajdonosának, Diószegi Lászlónak a keddi szavai. A város pékipari vállalkozója tette lehetővé, hogy hat év alatt az ötödosztályból az elsőbe jussanak, a román Liga 1 tavaly júliusi rajtját követően pedig mostanra azt, hogy saját otthonukban játszhassák a hazai meccseiket.

Utóbbi miatt volt tehát ünnepi a hétfő esti találkozó, amelyet a polgármesteri köszöntőn és a stadionszentelésen túl tűzijáték is felvezetett. És bár a 0-1-ről 2-1-re fordító csapat örömét elrontotta, hogy a hosszabbításban kiegyenlített a vendég Voluntari, a székely himnusz így is felhangzott a lelkes szurkolók körében, akik napokkal a meccs előtt elkapkodták a jegyeket.

Az eddigi 27 bajnokit Brassóban vagy Ploiestben játszották, Diószegi László elmondása szerint hét hónap és hozzávetőlegesen 300 ezer euró kellett ahhoz, hogy a román első osztály előírásainak megfeleljen a létesítmény, például szükség volt 450 fedett ülőhelyre. Úgy gondolták, ezt konténerek segítségével a legegyszerűbb megoldani, s ez így is lett volna, ha nem késik azok leszállításával három hónapot az alvállalkozó

Ennél is érdekesebb az alapból meglévő betonpadozatra helyezett műanyag székek esete, amelyek felszerelésében a szurkolók is segédkeztek. És hogy hogyan állt össze a 4500 ülőhely? – Az első ezret az Üllői úti régi Fradi-stadionból kaptuk, körülbelül négy éve, azokat szereltük fel legelőre. Aztán amikor a Népstadiont elbontották, onnan is kaptunk ezerötszáz széket. A többit vásároltuk – mondta lapunknak a tulajdonos, hozzátéve, hogy a piros-fehér klubnak emiatt lett zöld-fehér a lelátója. (Ismert, a régi Puskás-stadion székeinek kálváriájával lapunk sokáig egyedüliként foglalkozott, felkarolva egy civil kezdeményezést, mely szerint fel lehetne jól is használni a Zuglóban hulladékká vált ülőalkalmatosságokat.)

Bár magukénak érzik, a létesítmény így is a román Ifjúsági és Sportminisztérium tulajdonában van, viszont

a magyar kormány által már egymilliárd forinttal megtámogatott, különálló utánpótlásközpont mellé a jövőben épülhet egy teljesen új stadion is.

Ám Diószegi szerint ehhez még a Jóisten segítsége is kell.

No meg az sem ártana, hogy ha bent maradnának az első osztályban, ugyanis az alsóházi rájátszásban a nyolc csapat között két forduló után csak hatodikok (ez a hely osztályozót, az utolsó kettő kiesést ér), bár még van hátra 12 meccs. – Fordulónként egy-egy pontocska nem lesz elegendő – mondja a 37 éves Hadnagy Attila, utalva az utóbbi két mérkőzésen játszott döntetlenre.

A szezonban eddig négy gólt szerzett csatár korábban 191 mérkőzést játszott az első osztályban, Botosánból tért haza az előző idényben. Elmondta, a téli szünetben jelentősen kicserélődött a csapat: – Elment vagy tíz játékos, jött tizenhárom új, ez segített, de még nem volt elég idő összeszokni, egy mérkőzést nyertünk csak meg február óta. Ám a játékunk reményt ad.

A hétfői találkozón két magyar volt a kezdőben, Hadnagyon kívül a tavaly még diósgyőri Fülöp István. A románokon kívül most már van spanyol, francia, skót, horvát, cseh, macedón és két afrikai játékos is a keretben, ám az nem változott, hogy a mérkőzések előtt közösen elmondják a Miatyánkot.

– Amikor ők megjöttek, elmondtam az öltözőben, hogy ez nálunk így történik, aki akarja, mondja, aki akarja, nem, de mindenki legyen ott a körben

– meséli a csapatkapitányi posztot is betöltő Hadnagy Attila. – Én magyarul elkezdem, hallom, hogy még ketten-hárman mondják románul, aztán a többieket nem tudom, ám a hagyományt nem változtatjuk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.