A Tottenham este kiütheti a BL-döntőst

A Juventusra kínkeserves küzdelem vár a Wembley-ben. Kötelező kör előtt a Manchester City.

Havasi Zsolt
2018. 03. 07. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Juventus–Tottenham Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első felvonásának tizedik percében, amikor már 2-0 állt az eredményjelzőn, valószínűleg kevesen gondolták, hogy a visszavágón majd az olasz csapatnak kell jobban kaparnia. Márpedig a 2-2-es végeredmény után ez a helyzet. Igaz, ha az első játékrész végén, 2-1-nál, Higuaín nem a lécre, hanem a kapuba bombázza a büntetőjét, más lenne a helyzet, de nem így történt. És a maradandó emlék nem a Juventus első tíz perce, hanem az utána következő nyolcvanperces Tottenham-dominancia.

A hagyományos statisztikai adatsor pedig jól visszaigazolja mindezt. Többet birtokolta a labdát a Tottenham, és, ami szembetűnő, összesen háromszor annyit passzolt, mint ellenfele – ez azért nem rossz teljesítmény a BL-döntős otthonában. Abban, hogy kétgólos hátrányból visszajött, s uralta a játékot a londoni együttes, nagy szerepe volt Christian Eriksennek, illetve Mousa Dembélének. A Liverpool legendáját, Steven Gerrardot lenyűgözte a belga játéka. – Dembélé produkciója káprázatos volt – mondta. A Sky Sport oldalán közzétett írásában Adam Bate máshonnan közelítette meg a látottakat. – Ez a találkozó a karakter, az ideg és a szakértelem próbája volt – és a Tottenham átment a vizsgán.

Nos, a londoni csapatnak ezek után „mindössze” el kell kerülnie a vereséget, illetve a négygólosnál nagyobb döntetlent. – Agresszívak, bátrak leszünk, és megpróbálunk nyerni – nyilatkozta a találkozó előtt Mauricio Pochettino, a Tottenham vezetőedzője. Ugyanakkor hozzátette, nyugodtnak kell maradniuk, továbbá a legjobbjukat kell nyújtaniuk, hiszen mégis a kontinens egyik legjobb klubja ellen lépnek pályára.

A Wembley-be látogató olaszok vezetőedzője, Max Allegri bizakodó. Miután csapata a hétvégén a Lazio ellen egy 93. percben szerzett Dybala-góllal győzött, arról beszélt, a Tottenham nem védekezik olyan jól, mint a Lazio. – Ez a győzelem segít az önbizalmunkon, mivel jónak és szerencsésnek kell lennünk szerdán – tette hozzá. Felemás Allegri helyzete: kérdéses Gonzalo Higuaín szereplése, ugyanakkor az biztos, hogy visszatér az odavágót kihagyó Paulo Dybala.

A statisztikát alapján a Juventus nem esélytelen. Az eddigi nyolc alkalommal, amikor hazai döntetlen után próbált továbbjutni, hatszor sikerrel járt. Angol csapatokkal szemben viszont legutóbbi öt egyenes kieséses párharcát elveszítette. Növeli a Tottenham esélyeit, hogy története mind a hat olyan európai kupapárharcát megnyerte, amelynek első felvonásán idegenben döntetlent ért el.

A játéknap másik mérkőzése, a Manchester City–Basel találkozó nem tartogat különösebb érdekességet. Az odavágót Svájcban Pep Guardiola csapata könnyedén, 4-0-ra nyerte. Emiatt a katalán tréner több kulcsjátékosát (Sergio Agüero, David Silva) is pihenteti majd, de győzelmük szinte így is borítékolható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.