Magas labda az ellenzéknek: az MLSZ megegyezett Fehéroroszországgal

A világviszonylatban nem túl jelentős fehérorosz, valamint az ausztrál válogatottal játszik felkészülési mérkőzést júniusban.

2018. 03. 22. 8:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikához (mindig is) ezer szállal kötődő MLSZ honlapján csütörtökön közzé tették: a most pénteken Kazahsztán ellen pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott egy fehérorosz és egy ausztrál meccsel indítja a nyarat.

Az Európa utolsó diktatúrájaként ismert ország válogatottjával június 6-ában és egy idegenbeli helyszínben sikerült megegyezni, míg az ausztrálok már a vb-re hangolva érkeznek 9-én Budapestre, utóbbi találkozó a Groupama Arénában lesz.

A két nyári összecsapás a Nemzetek Ligája-felkészülést szolgálja; ismert, ez az egyik sorozat, amelyből kvalifikálni lehet a 2020-as Európa-bajnokságra, amely részben Magyarországon zajlik majd – három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő.

Georges Leekens szerint a júniusi ellenfelek játékában sok hasonlóság van NL-ellenfeleinkéhez képest.

Az MLSZ tájékoztatása szerint Fehéroroszországgal eddig kétszer játszott a magyar válogatott: előbb 2002 áprilisában Debrecenben 5-2-re nyert az ellenfél, majd 2013-ban, a törökországi Belekben 1-1 lett a végeredmény. Ausztráliával ugyancsak két alkalommal csapott össze a nemzeti csapat, mindkétszer az ausztrálok győztek: előbb 1997 áprilisában, a Puskás Ferenc 70. születésnapja alkalmából rendezett barátságos mérkőzésen 3-1-re, majd 2000 februárjában, az Üllői úton 3-0-ra. Utóbbi mérkőzés a szurkolók számára amiatt marad emlékezetes, hogy a tiszai ciánszennyezést kevéssel korábban egy román–ausztrál cég idézte elő, emiatt több szurkoló döglött halat dobált a pályára.

Fehéroroszország egyébként 93. a FIFA-világranglistán, Ausztrália a 37., Magyarország az 50. NL-ellenfeleink közül Finnország a 68., Görögország a 45., Észtország a 86. helyen áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.