Messi százados és társai a nyolc között

Az ötszörös aranylabdás elemében volt: két góljával eldöntötte a Chelsea elleni párharcot.

Énekes András Előd
2018. 03. 14. 21:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BL-klasszikussal zárult az idei nyolcaddöntők sora. A Chelsea és a Barcelona sokszor találkozott egymással az elmúlt két évtizedben, a londoniaknak most pedig épp egy olyan eredményre lett volna szükségük, mint a 2012-es kiírás elődöntőjében, ahol a Nou Campban 2–2-t játszottak, ezzel bejutottak a döntőbe, amit a Bayern München ellen meg is nyertek.

Lionel Messi gólja a Stamford Bridge-en elrondította a Chelsea majdnem tökéletes odavágóját, ezért a barcelonai mérkőzésen kénytelen volt offenzívan fellépni már az első percekben a Hazard vezette támadóalakulat, de megint Messi rontotta el a bulijukat.

Az argentin klasszisnak múlt héten született meg harmadik gyermeke, ezért ki is hagyta csapata hétvégi bajnokiját. Frissessége a 3. percben gólt is ért: egy Suarezzel való összjáték végén kiszorított helyzetben, Courtois lábai között pöccintette be a labdát a Chelsea hálójába, megszerezve 99. – egyben leggyorsabb – Bajnokok Ligája-találatát (1–0).

Heves vendégrohamok következtek, nem nagyon befolyásolta őket a gyorsan bekapott gól, de az egykori Barca-játékos, Cesc Fabregas 20. percben eladott labdája sokba került. Messi volt szemfüles megint, két csel után pedig önzetlen: a jobb oldalon üresen érkező Ousmane Dembéléhez passzolt, aki egy átvétel után kilőtte a kapu jobb felső sarkát (2–0). A nyáron több mint 100 millió euróért igazolt francia támadónak hosszú sérülése miatt ez volt az első gólja a Barca színeiben, épp a legjobbkor.

A sokat dolgozó és lövésekig is eljutó Chelsea innen már nagyon nehéz helyzetben volt, de az egyenlítés egyben továbbjutást is eredményezett volna. Az első félidő legvégén Marcos Alonso került a legközelebb a gólhoz, szabadrúgása a kapufa külső oldalán csattant.

A második játékrészben is a spanyol szárnyvédő került helyzetbe, kétszer is célba vehette volna Ter Stegen kapuját egészen közelről, de előbb Dembélé, majd Piqué blokkolt bravúrosan. A Barca veszélyes kontráiban bízott, s tette ezt minden joggal, ugyanis egy újabb gyors támadás végén Messi megszerezte 100. gólját is a Bajnokok Ligájában (3–0). Ismét a kapus lábai között.

A maradék félórát muszáj volt végigfociznia a csapatoknak, bár akár le is fújhatta volna a találkozót Skomina játékvezető. A fölényes katalán siker és Messi 99., illetve 100. gólja megtekinthető itt

A nyolcaddöntő-odavágók közül a müncheni volt a legsimább, miután a Bayern 5–0-ra lerendezte a továbbjutást a csoportját megnyerő török Besiktas ellen. Ennek szellemében a késő délután kezdődő isztambuli visszavágó nem szólhatott volna másról, csak a hazaiak becsületjátékáról, ám a jobb erőkből álló németek nem voltak ilyen kegyesek vendéglátójukkal. Thiago Alcantara góljával hamar megszerezték a vezetést, majd Gönül öngóljával már 0–2-t mutatott az eredményjelző, melyre csak Vágner Love szépítése jött válaszul. A pontot az i-re névrokona, a télen szerződtetett Wagner tette fel, ezzel a Bayern 1–3 arányban ezt a meccset is megnyerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.