Mourinho készül a BL-csatára: megnevezte a legrosszabb edzőt Angliában

A kritikára személyeskedve reagált a Manchester United trénere, de mi lesz a Sevilla ellen?

Arday Attila
2018. 03. 13. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első meccsen, február derekán Sevillában az andalúziai csapat játszott, míg a vendégek arra rúgták a labdát, amerre álltak. Végeredményben viszont teljesen mindegy volt, ki mit csinált (0-0). Azóta a United rendre több gólt lő, mint amennyit kap, az angol bajnokságban a Chelsea-t 2-1-re, a Crystal Palace-t 3-2-re, a Liverpoolt 2-1-re győzte le. Más kérdés, hogy továbbra sem arat osztatlan sikert a szakemberek és a szurkolók között.

„Hozzám nem áll közel ez a stílus, de el kell ismerni, hogy célravezető” – mondta Frank de Boer, a Crystal Palace volt trénere az MU–Liverpool rangadó elemzésekor a BT Sport csatornán.

„Sok embernek nem tetszik, de a többség örül a végén.”

Mint később kiderült, De Boer olajat öntött a tűzre, amikor arról is beszélt Marcus Rashforddal, az ifjú angol csatártehetséggel kapcsolatban: „Kár, hogy Mourinho az edzője. Rashford angol játékos, ti nyilván adnátok neki időt, akár hibázhatna is, de Mourinho nem ilyen, ő eredményeket akar.”

Frank de Boer szerint: ha egy játékosnak van egy-két rossz mérkőzése, Mourinho kiteszi a csapatból.

Amikor a Pool ellen José Mourinho lecserélte a kétgólos Marcus Rashfordot, füttyszó kísérte döntését, de ez a portugál trénert cseppet sem érdekelte. Mint mondta, őt az sem zavarja, ha az emberek szerint a csapata nem érdemelt győzelmet. A statisztikákról annyit, a meccs kétharmadában a labda nem a házigazdánál volt, az Old Traffordon azért ez továbbra is rosszul néz ki. Más kérdés, hogy a Sevilla inkább a saját stadionjában félelmetes, Mourinho pedig újra számíthat Marouane Fellainira, a hétvégén csereként már beküldte (éppen Rashford helyett, a 70. percben). Paul Pogba viszont nem játszott, a combja a meccs előtti edzésen sérült meg, a gyógyulási idő nem ismeretes.

Hétfőig kellett várni a konfliktusairól is híres José Mourinho válaszára Frank de Boer kritikáira. Természetesen aláment a kollégájának, személyeskedésbe átcsapva.

„Olvastam valamit, néhány idézetet a Premier League történetének legrosszabb edzőjétől, Frank de Boertól,

aki azt mondta, nem jó Rashfordnak, hogy olyan edzője van, mint én, mert nekem csak a győzelem számít – fogalmazott Mourinho. – Ha Frank edzette volna, minden mérkőzést elveszít, mivel De Boer egyet sem nyert meg.”

A holland tréner a Crystal Palace kispadján kezdte meg a 2017/2018-as idényt, de már szeptemberben menesztették, mivel az első négy mérkőzésén pont nélkül maradt csapata.

Mourinho azért Rashfordról is beszélt a Sevilla elleni csata felvezetéseként: „Sok mérkőzést játszik a Unitedben. Néha kezdő, máskor pedig a padról áll be. Nem játszik minden mérkőzésen az elejétől? Nem. Természetesen nem. Ezzel együtt bízunk benne. Nem sokan gondolták volna, hogy a Liverpool ellen kezdő lesz, végül volt egy jó meccse, s nem csak a góljai miatt.” 

Még azt is hozzátette: „Nem gondolom, hogy a Manchester United ott lenne a BL legjobbjai között, ám ha eljutunk a legjobb nyolc közé, onnan már bármi lehetséges”.

A másik keddi BL-csatára igen nagy önbizalommal érkezhetett Rómába a Sahtar Doneck: az ukrán bajnokságban négy meccsen 16 szerzett és 0 kapott gól az idei mérlege. Tétmeccset ezenkívül csak a Roma ellen játszott a Sahtar, és 2-1-es előnyt szerzett a visszavágóra.

A nyolcaddöntő visszavágói előtt még az is benne volt a pakliban, hogy öt angol csapat is a legjobb nyolc közé kerül

– nem biztos, hogy ez egészséges állapot lett volna. A Tottenhamet végül a múlt héten idegenben elintézte a Juventus, míg a Manchester Citynek és a Liverpoolnak nem akadt gondja. Jóval nehezebb helyzetben van a második meccs előtt a Chelsea, hiszen a londoni 1-1 után szerdán Barcelonában gólt, gólokat kell szereznie, miközben kontroll alatt kellene tartania Lionel Messiéket. A másik szerdai mérkőzést a Bayern München 5-0-ás előnyről kezdi a Besiktas vendégeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.