Nincs párizsi tündérmese Neymar nélkül

A Real Madrid nem hagyta, hogy izgalmas meccsbe bonyolódjon a Paris Saint-Germainnel.

Énekes András Előd
2018. 03. 06. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt évvel ezelőtt egy UEFA-kupa-negyeddöntőn 3-1-es madridi siker után Párizsban sikerült fordítani a PSG-nek, és George Weah vezérletével 4-1-re megverte a Realt, továbbjutva az elődöntőbe. Mondhatnánk, hogy a tét ezúttal kisebb volt, hiszen még csak a nyolcaddöntőknél tartunk, de egyrészt a Bajnokok Ligájában vagyunk, másrészt a nagyszabású párizsi tervek szemszögéből csakis a továbbjutás volt az elfogadható.

Az elmúlt két BL-kiírás győztese a spanyol bajnokságban egy ideje az esélytelenek nyugalmával focizgat hétről hétre, de Cristiano Ronaldóék fő specialitása az európai porond. Ezt bizonyította a szintén 3-1 arányban megnyert madridi odavágó, mely előtt sokan már előre eltemették a spanyolokat. Azóta ráadásul kiesett a világ legdrágább játékosa a másik oldalon, Neymar bokáját meg is kellett műteni, így az esélyek teljesen megfordultak a visszavágóra.

Unai Emery paklijában viszont maradt még ász, például az idén már 13 gólnál tartó, a Real Madriddal korábban Bajnokok Ligáját nyerő Ángel Di María, s a párizsi szurkolók többek közt az ő játékában bíztak Neymar hiányában. Nos, hiába a bizalom, hiába a fogadkozás a játékosok részéről (Dani Alves például emelkedett beszédében azt fejtegette, hogy Neymarért fognak játszani a visszavágón), a Parc des Princes gyepén semmi nem utalt arra, hogy a hazaiaknak reális esélye lenne ledolgozni a hátrányukat.

Az első félidő szinte teljesen eseménytelenül telt, a PSG megpróbált nekiesni a Real Madridnak, de Sergio Ramosék védelme sokkal stabilabb lábon állt, mint az idény korábbi periódusaiban. A nagyobb helyzetek így a megbomlott párizsi védelem előtt (inkább mögött) alakultak ki. Ramos bal lábas lövését, illetve Benzema ziccerét Areola védte, így a második játékrészre még reménykedve futhattak ki a hazaiak, akiknek két góllal kellett volna győzniük.

A fordulás után viszonylag gyorsan felhagyott a lelkesedésük, miután Lucas Vázquez bal lábas beadására Cristiano Ronaldo érkezett tökéletesen (0-1). Fejjel szerezte meg idei 12. európai gólját, ezzel pedig zsinórban kilencedik Bajnokok Ligája-mérkőzésén is betalált. Innentől mindent egy lapra feltéve kellett volna támadnia Emery legénységének, de Marco Verratti kiállítása megpecsételte a PSG maradék esélyeit is. A fiatal olasz középpályás már egy sárga lappal a neve mellett kért számon egy szabadrúgást Felix Brychen – nem épp lírai hangnemben.

Két szerencsés gól következett az eseménydús második félidőben. Előbb Cavani combjára pattant egy levágódó labda, onnan pedig a Real Madrid kapujába (1-1), de nem sokkal később Casemiro lövése is gólt érően pattant meg Marquinhoson (1-2). Ez már a 80. percben történt, amikor tíz emberrel próbált küzdeni a becsületéért a Paris Saint-Germain.

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy rúg-e több gólt a Madrid, de csak a kapufát döngették meg háromszor. Unai Emerynek lesz miért magyarázkodnia a katari tulajdonosoknak, akik azért vásárolták meg nyáron több száz millió euróért Neymart és Mbappét, hogy a sok francia bajnoki cím után végre Európában is diadalmaskodjanak. Összefoglaló a párizsi estéről itt.

A nap másik összecsapása tulajdonképp tét nélkül zajlott Liverpoolban, ahol a vörösök egy 5-0-s odavágó után nem erőltették meg magukat az FC Porto ellen. A végeredmény jól tükrözi a meccs hangulatát: gól nélküli döntetlen. Folytatás holnap, a Tottenham és a Juventus főszereplésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.