időjárás -4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Nyerésre áll az ország

Kiss Gergely
2020.06.25. 06:00
Nyerésre áll az ország

Június végét írjuk, amikor az elmúlt hónapok megfeszített küzdelmei után kijelenthető, hogy az ország megnyerte az első csatát a koronavírus-járvánnyal szemben. Azért szűnt meg a veszélyhelyzet, mert sikeres volt a védekezés. Nem léptünk be a tömeges megbetegedések szakaszába, elkerültük a többezres haláleseteket. Az eredmény nem csak az egészségügy frontján mutatkozik meg. A gazdasági válság óta a múlt hét volt az első, amikor csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Igaz, mindössze 255 főről beszélünk, ennyivel jelentkeztek kevesebben munkáért. Törékeny eredmény, de eredmény, ami mellett érdemes megállni.

Nem is olyan régen egymás után jelentek meg a hírek arról, hogy sorra jelentik be kényszerű leállásaikat a gyárak. Iparágak húzták le a rolót, megálltak a gépsorok, bezártak a szállodák. A politikában is magasra csaptak a hullámok, a miniszterelnököt naponta sorozta meg a baloldal ilyen és hasonló mondatokkal: Orbán Viktor szociális válságot idéz elő a tehetetlenségével; félrekezeli a kormány a válságot; csak az oligarchákat segítik meg; a bejelentett gazdasági mentőcsomag használhatatlan; csak az álproblémákkal tud megküzdeni a kabinet; az intézkedések nem megvédik, hanem megszüntetik a munkahelyeket… Hosszan lehetne folytatni, hogy mi mindent hordtak össze a baloldali politikusok az Országgyűlésben és azon kívül. Egyszerre túlzottan is lelkesek lettek, mert a válságban meglátták a lehetőséget: tíz évig hiába mondták, hogy romba dönti az országot az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, most azonban hátha eljött az idő! Nem jött el.

Már arról is lehet beszélni, hogy új munkahelyek jöttek létre a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén. A kiskereskedelemben ráadásul a tavalyihoz hasonló forgalmat mutatnak a június első tíz napját rögzítő adatok. Senki ne bontson emiatt pezsgőt, jönnek még elkeserítő számok, ilyen lesz a második negyedévi GDP alakulását mutató adatsor is. A kilábalás azonban elkezdődött, nem alaptalan az óvatos optimizmus. Ahogy nem alaptalanul mondta azt kedden Matolcsy György sem, hogy túl vagyunk a nehezén, Magyarország megnyerte a járványkezelés első szakaszát. Sokak meglepetésére az alapkamatot is csökkentette a Magyar Nemzeti Bank. Ez szimbolikus lépésnek tekinthető, azt jelzi, hogy az árstabilitás mellett a gazdasági növekedés támogatása is hangsúlyos. Van mozgástere a jegybanknak ahhoz, hogy reagáljon a folyamatokra.

Már az hatalmas eredmény, hogy az ország pénzügyi stabilitása erősebbnek bizonyult a koronavírusnál. Nem ingott meg a lakosság bizalma, nyoma sem volt pániknak. Minden adott ahhoz, hogy újra visszatérjen az élet a gazdaság vérkeringésébe. Ezért alakult meg tegnap a gazdaságvédelmi operatív törzs is. Ha összeadjuk az elmúlt egy-két hónapban bejelentett kormányzati intézkedések, pályázatok (például high-tech és zöldprogram) forrásait, akkor látszik, hogy több száz milliárd forintnyi beruházás előtt nyílt meg az út. Érdemes hangsúlyozni, hogy mindez a válság idején történik! Tehát nem az történt, hogy beköszöntött a krízis, a kormány pedig elzárta az állami pénzcsapot. Mert 2008-ban ez történt, sőt: a rossz kormányzás miatt a balliberális vezetés már 2006-ban behúzta a kéziféket. Akkor kezdődött az építőipar többéves vesszőfutása is. Ez az ágazat most viszont alig érzi meg a válság következményeit.

A koronavírus akkor a legveszélyesebb az egészségre, ha a fertőzött immunrendszere gyenge. A válság pedig abban az országban pusztít jobban, ahol a rossz kormányzás meggyengítette az állam pénzügyi és gazdasági immunrendszerét. Magyarország ezúttal nem került lélegeztetőgépre.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.