időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Segítség a vádlottak padjáról

Kis Ferenc (MWH)
2021.11.04. 06:00 2021.11.04. 10:25
Segítség a vádlottak padjáról

A baloldal egyik unalomig sulykolt toposza, hogy választási győzelme esetén másnap már kattan a bilincs a „tolvaj” fideszeseken, lesz felcsúti per és lezárják a határokat, börtönbe csuknak mindenkit, akinek köze volt az elmúlt 12 év kormányaihoz. Az ilyen kijelentéseket persze értéküknek megfelelően kell kezelni, a vérgőzös demagógia a reménybeli szavazatmaximálás érdekében nem ismer határokat. A ténybeli jogi és morális abszurditáson túl azonban érdemes felhívni a figyelmet arra a körülményre is, hogy éppen a baloldalon sorjáznak a kétes ügyek, különböző gazdasági bűncselekmények miatt bíróság elé állított közszereplők, akik felajánlották szolgálataikat Gyurcsányéknak. A segítség módja személyenként változó: van, aki értékes információkkal, tanácsokkal szolgálhat, a másik gondoskodik a politikai ellenfelek lejáratásáról, és akad nagy mecénás is köztük, aki a pénzét adja.

Kezdjük a főnökkel: Gyurcsány Ferenc családi ügyvédje Czeglédy Csaba, aki hat és fél milliárd forintos költségvetési csalás vádjával áll bíróság előtt. A diákmunkásokat is megkárosító szombathelyi szocialista hosszú évek óta a baloldal fő kampányszervezője és „pénzgyárosa”. Gyurcsányék a szolgálataiért cserébe vádlottként sem engedték el a kezét, a DK-vezette fővárosi önkormányzatok sorra kötöttek az ügyvédi irodájával több milliós szerződéseket. Nem véletlen, hiszen Czeglédy túl sokat tud, és nélkülözhetetlen figura a baloldal kampánygépezetében.

Szintén a vádlottak padjáról ejtőernyőzött a DK stábjába Ihász Sándor volt főügyész. Őt hivatali visszaéléssel vádolják, mert 2017-ben fővárosi fellebbviteli főügyészként egy hanganyag leiratát – amellyel szlovák maffiózók próbálták zsarolni a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben Gyárfás Tamás médiavállalkozót – nem adta át a nyomozóknak. Nem telt el sok idő a vádemeléstől, amikor jött a hír, hogy Ihászt felkérte a DK az elszámoltatás levezénylésére kormányváltás esetén.

Újabban pedig egy igazi nagy ragadozó, a műtrágyakirályként is emlegetett milliárdos, Bige László jelentette be, hogy kész anyagilag is támogatni a baloldalt és a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter választási kampányát, mert szerinte minden jobb a jelenlegi kormánynál. A baloldali oligarcha azok után jutott erre az elhatározásra, hogy vádat emeltek ellene vesztegetés és hűtlen kezelés miatt. Nyilvánvalóan arra számít, hogy ha kormányra kerül a baloldal, akkor a segítség fejében eltussolják majd az ügyeit.

Nem vitás, akadna dolga bőven a DK zsoldjába állt exfőügyésznek is, ha Bige Lászlót tisztára kellene mosni, de azt nem elszámoltatásnak hívnák, hanem bűnpártolásnak.

Nem az említett büntetőeljárás az egyetlen zűrös ügye a baloldali oligarchának, ugyanis egy vaskos, 14 milliárd forintos bírságot is kirótt a cégcsoportjára a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt. A hétköznapi ember számára szinte elképzelhetetlen gazdagságban tobzódó, saját tórendszerrel, vadasparkkal, plusz erdélyi vadászbirtokkal és helikopterrel rendelkező Bige László éveken át hizlalta vagyonát jogsértő módon, a műtrágyapiacon gyakorlatilag kizárva a versenyt, ezzel csillagászati árakat generálva. Nevezhetnénk akár fordított Robin Hoodnak is, hiszen amit elvett a kiszolgáltatott gazdáktól, azzal a saját vagyonát gyarapította tovább, és ebből készül finanszírozni a baloldal választási kampányát, remélve, hogy a győzelmük neki is menekülőutat jelenthet a vádlottak padjáról.

Ezek fényében az eddigieknél is világosabban láthatjuk, mit jelent számukra a jogállamiság, a törvények tisztelete és mire használnák a kormányzati hatalmat. Teljesen mindegy, hogy éppen milyen név olvasható a cégéren, nincs másik baloldal, csak a gyurcsányi.

Borítókép: Bige László (Fotó: MTI/Balázs Attila)