Kiváltságos bűnözők

A tetteknek következményük van, minden embernek felelősséget kell vállalnia a cselekedeteiért, ha bűnt követ el, akkor azt a súlyának megfelelően bünteti a társadalom.

Kis Ferenc
2020. 01. 16. 6:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tetteknek következményük van, minden embernek felelősséget kell vállalnia a cselekedeteiért, ha bűnt követ el, akkor azt a súlyának megfelelően bünteti a társadalom. A szabadságvesztés, vagyis a börtönbüntetés az együttélési normák megsértésének következménye, tehát a bűnelkövetők felelősségvállalása cselekményükért, amiből szikrányit sem lehet a társadalom többi részére hárítani.

Az utóbbi években mégis ezt tették bizonyos jogvédőnek nevezett, álcivil szervezetek, amelyek az élet egyéb területein is szisztematikusan lazítják a társadalmi szöveteket, relativizálják az értékeket, rombolnak családot, nemzeti elkötelezettséget és identitást. A globalisták célját, az új világrend eljövetelét szolgálja az is, hogy folyamatosan igyekeznek szétzilálni a nemzetállamok jog- és közbiztonságát, ezért támogatják a devianciát és állnak a bűnözők oldalára.

Ezért indítják évek óta ipari méretekben a kártérítési pereket a magyar állam ellen a strasbourgi emberi jogi bíróságon a rossz börtönviszonyok ürügyén, amelyek következtében már tízmilliárdos nagyságrendű összeget nyertek a bűnözők.

A kártalanítási eljárásokkal persze néhány, a magyar adófizetők pénzén nyerészkedő ügyvéd is jól járt. A perlési politika valódi céljáról a Soros Györgyhöz köthető Magyar Helsinki Bizottság 2016-os, a börtönzsúfoltság enyhítésére összeállított javaslatcsomagja árulkodik.

Ebben többek között az áll, hogy nem kell büntetni, ha bírságolni is elegendő, csínján kell bánni a szabadságvesztéssel, el kellene törölni a büntetőjogi elzárást, inkább házi őrizetet alkalmazzanak, mint előzetes letartóztatást, és vissza kell adni a bíró mérlegelési szabadságát. Tehát a szélsőliberális jogvédők valójában a büntető törvénykönyv szabályainak fellazítását akarták elérni, a törvényhozás, vagyis a a demokratikusan megválasztott Országgyűlés megkerülésével.

Itt volt az ideje, hogy a kormány lépjen, így az Orbán Viktor múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakhoz híven felfüggesztették a börtönben ülő bűnözőknek megítélt kártérítések kifizetését.

A Soros-szervezetek és elvbarátaik természetesen azonnal nekiestek a kormánynak, tiltakoznak és politikusi önkényről beszélnek. A Magyar Helsinki Bizottság állítja, hogy nem keresett egy fillért sem a pereken, ingyen képviselték az ügyfeleiket, sőt tudni vélik, hogy a többi civil szervezet is hasonló nagyvonalúsággal járt el. Aztán egy furcsa érveléssel arra jutnak, hogy az elítéltek és letartóztatottak tisztességes fogvatartása össztársadalmi, nemzeti érdek, mert csökkenti a bűnismétlés veszélyét. Persze az is jó kérdés, hogy mit jelent Sorosék szerint a „tisztességes” fogva tartás?

Azt mindenképpen szögezzük le, hogy a börtönbüntetés nem jutalom: gyilkosok, rablók ülnek a rács mögött, nem egy multicég rekreációs szünetre küldött alkalmazottai.

Ha tényleg annyira sanyarú körülmények uralkodnának odabent, nem valószínű, hogy a szabadulóbulikról készült videókon kigyúrt, erőtől duzzadó alakok tobzódnának. Egyébként nem csupán ez a minta létezik, sok fogvatartott az időt szakmatanulással tölti, érettségi vizsgát tesz, a viszkis rabló például a fazekasmesterséget sajátította el. A zsúfoltság enyhítésére pedig évek óta zajlik a büntetés-végrehajtási intézmények felújítása, új börtönök építése, mindez szintén az adófizetők pénzéből.

A kormány ezzel a lépéssel vállalta az unióval a konfliktust, de ezt a vitát nem lehetett elodázni, az emberek igazságérzete és érdeke is azt kívánja, hogy a büntetés valóban elrettentő legyen, csökkentse a bűnismétlés veszélyét, ezáltal megóvja a társadalmat. Az elítéltnek is vannak jogai, de a jog kötelesség nélkül kiváltság, ami még a bűnözőknek sem jár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.