A Liverpool ugyanott tart, mint tavaly a katasztrofális január után

A Swansea elleni vereség hosszú sorozatot tört meg, de az idei szezon alig jobb, mint a tavalyi.

Földi Bence
2018. 01. 23. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool olyan, mint Robin Hood: elvesz a gazdagoktól, és odaadja a szegényeknek. Nagyjából így lehetne leírni azt, ami egy hét alatt történt Jürgen Klopp csapatával. Január 14-én elképesztő gólokat szerezve győzte le a listavezető, addig veretlen Manchester Cityt 4-3-ra. Akkor úgy látszott, hogy a Philippe Coutinhót elveszítő Vörösök nem torpannak meg, a gépezet robog tovább előre.

A City elleni győzelem azt jelentette, hogy 18 mérkőzés óta veretlen volt a ’Pool. Ráadásul hétfőn az utolsó helyen álló, a liga legrosszabb gólszerzési mutatójával bíró Swansea City otthonába látogatott, így joggal remélhettek sokgólos győzelmet a vendégek drukkerei. Ezzel szemben a Liverpool enerváltan focizott, lassan építgette támadásait, majd egy borzasztó védelmi bakit követően – amelyben kulcsszereplő volt a világ legdrágább hátvédjeként januárban megvásárolt Virgil van Dijk – hátrányba is került. Akárhogy próbálkozott is a Liverpool, még az egyenlítésre sem futotta, egyszerűen semmi nem jött össze – a meccs legvégén Firmino bólintása is csupán a kapufán csattant.

Sokat elárul a Swansea-ról, hogy a győzelem ellenére sem tudott elmozdulni az utolsó helyről, mindenesetre új edzőjével – Carlos Carvalhallal – remekül helytállt, megérdemelte a három pontot. A Swansea egyébként Klopp mumusa: már harmadszor kapott ki tőle a ’Pool edzőjeként, nincs még egy klub, amelytől ennyi vereséget gyűjtött volna a PL-ben. A Vörösök szempontjából borzasztó mérkőzés összefoglalója:

Mivel a mostani szezonban hosszú veretlenségi sorozata volt Jürgen Klopp együttesének, tavalyról pedig minden rajongónak megmaradt, milyen pocsék januárt futott az együttes, érdemes összehasonlítani, hogyan állt a Liverpool a szezon ezen szakaszában tavaly és most. Az eredmény elég meglepő: az előző szezont remekül kezdő csapatnak belefért a januári bukdácsolás, míg az idei idényben lassan felpörgő Vörösök szinte ugyanott állnak, mint tavaly. Íme, a Liverpool teljesítményének mutatói 24 forduló után tavaly és az idén:

Egy vereséget sikerült döntetlenné varázsolni az idei szezonban, kicsit jobb a gólarány, és nagyjából ennyi. Más kérdés, hogy az idei évad összességében mégis sokkal jobb, hiszen tavaly a Bajnokok Ligája mérkőzései okozta terhelés nélkül hozta össze az eredményt az együttes, míg az idén a BL-ben is jól szerepelt a Liverpool. Jürgen Klopp ráadásul a tavalyi szezonnal szemben jelentősen rotálja is a keretet.

Az Experimental 361 kutatása szerint a Swansea elleni mérkőzés előtti pillanatig a Liverpool sosem állt ki kétszer ugyanazzal a kezdővel az idei évadban, ráadásul Klopp átlagosan négy helyen változtatott a kezdőcsapatán hétről hétre.

Mindezek alapján könnyen előfordulhat, hogy végül jobb szezont fut a Liverpool, mint tavaly, főleg akkor, ha a csapat vezetősége rászánná magát, és költene még további fontmilliókat a Barcelonától Coutinhóért kapott összegből. A keret mélysége és minősége ugyanis hagy még némi kívánnivalót maga után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.