Támogatás iskolakezdésre

2000. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ne csak az idén, hanem ezentúl minden évben kapjon úgynevezett iskolakezdési támogatást az a közel félmillió család, amely tanköteles korú gyermeke után jelenleg rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül – kezdeményezi a Szociális és Családügyi Minisztérium (SZCSM).Hamarosan megkezdődnek az egyeztetések az SZCSM és a Pénzügyminisztérium között arról, hogy augusztus, szeptember környékén mekkora összeget kaphatnak úgynevezett 13. havi juttatásként a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő, tanköteles korú gyermeket nevelő családok (ez az iskolakezdési támogatás nem azonos azzal, amelyet az önkormányzatok saját költségvetésükből adhatnak rászorultsági alapon).Az eredeti tervek szerint a támogatással megegyező öszszeg – a nyugdíjminimum 20 százaléka, azaz 3320 forint – járna az érintetteknek, de az SZCSM most azt javasolja, hogy ezt emeljék a nyugdíjminimum 25 százalékára, azaz 4150 forintra – értesült lapunk.Lantai Csilla, az SZCSM címzetes tanácsosa elmondta: a későbbi években már nemcsak a költségvetés nyújtana fedezetet az iskolakezdéskor jutatott plusz egyhavi támogatásra – mint ebben az évben -, hanem az a megtakarítás is, amely a jogosulatlan igénylők kiszűrésével érhető el.Lantai Csilla emlékeztetett rá, hogy az idén februártól az új igénylőknél, illetve a régi igénylők jogosultságának felülvizsgálatánál – gyanús esetben – az önkormányzatok környezettanulmányt, majd vagyonvizsgálatot végezhetnek.Ha az igénylés jogosulatlannak bizonyul, a kérelmet elutasítják. A szigorítást az önkormányzatok kezdeményezték, mert szerintük a gyermekek egy része után jogosulatlanul veszik igénybe a juttatást.Az idén egyébként tovább emelkedett a támogatásban részesülő gyermekek száma. Az első négy hónapban átlagosan 815 ezer gyermek után folyósítottak ilyen ellátást, míg tavaly csak 810 ezer után. Ez a támogatás a törvény szerint annak a gyermeket nevelő családnak jár, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum összegét – az idén 16 600 forintot -, és a családban nincs jelentős vagyontárgy.Lakner Zoltán, az SZCSM helyettes államtitkára szerint a növekedés nem magyarázható azzal, hogy növekedett a rosszabb anyagi körülmények között élő gyermekek száma, a magyarázat az, hogy az ellátás már minden szülő számára ismertté vált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.