Működésképtelen közalapítvány

2000. 06. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint fél éve működésképtelen Magyarország minden tekintetben legnagyobb gyermek- és ifjúsági közalapítványa, a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány (NGYIK). Korábban évente körülbelül húszezer gyermeket üdültetett kedvezményesen a szervezet, ám az idén egyetlen gyermek sem nyaral az alapítvány támogatásával.Az NGYIK az idén nem biztosít kedvezményes üdültetést. Ingatlanjait hasznosítja ugyan, ám ezeket csak önköltségi áron – kedvezmény nélkül – vehetik igénybe az ifjúsági szervezetek. A közalapítvány az idén nem kapott költségvetési támogatást, ugyanis nincs kuratóriuma, azaz működésképtelen.Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter szerint az NGYIK-nak szánt pénz nem veszett el, azt más ifjúsági szervezetek hasznosítják. A miniszter úgy véli: a működésképtelenség oka, hogy a kuratórium volt elnöke, Varju László – akinek mandátuma tavaly december 31-én lejárt – akadályoztatja az új kuratórium bejegyzését. Varju ugyanis többször fellebbezett a bíróságon az új kuratórium bejegyzése ellen.A volt elnök lapunknak elmondta, egyszerűen felhívta a bíróság figyelmét: Deutsch Tamás az új kuratórium megalakításakor törvénytelenséget követett el. Az alapító okirat szerint ugyanis a civil szervezeteknek maguknak kellett volna a kuratóriumba képviselőket delegálniuk, s az elnököt a kuratóriumnak kellett volna megválasztania, ám a sportminiszter maga döntött a tagokról és az elnökről, ráadásul az alapító okirat szabta határidő után.A miniszter megjegyezte azt is: a közalapítvány fenntartása alatt lévő három, fogyatékos gyermekek oktatásával foglalkozó iskola is akadozva működik, az NGYIK ugyanis jelenleg nem képes, és eddig sem volt képes ezeket felügyelni. Ez a feladat nem illik egy olyan szervezet profiljába, amely a volt KISZ-vagyon hasznosítására jött létre. Az iskolákat egy másik szervezetnél kellene elhelyezni, amin több tárca is dolgozik, ám döntés még nincs. Egyelőre a minisztérium saját költségvetéséből fedezi az oktatási intézmények költségeit – mondta a miniszter.A közalapítvány körül egyébként tavaly egész évben vihar volt. Az ISM, fenntartóként – Varju László szerint – nem a törvény által meghatározott összeget folyósította a költségvetésből, míg az ISM szerint a közalapítvány nem a megfelelő célra használta fel az állami pénzeket.A közelmúltban az APEH értesítette a közalapítvány kuratóriumát, hogy több tízmillió forintos köztartozása miatt végrehajtást indítanak a szervezetnél. A végrehajtás előtt azonban az NGYIK fenntartója, az ifjúsági tárca az APEH-nál rendezte az elmaradást.Tavaly az Állami Számvevőszék is vizsgálatot folytatott a szervezetnél. Ennek során különféle törvénytelenségeket és szabálytalanságokat állapítottak meg. Ezt követően az ÁSZ nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést kezdeményezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.