Munka és védelem

2000. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem mutatnak számottevő javulást a kis- és középvállalkozások a munkabiztonság és a munkaegészségügy terén. Az újonnan települt üzemeknél és a multinacionális vállalatoknál ugyan nem rosszabb a helyzet az uniós átlagnál, ám a dolgozókkal való bánásmóditt sem jó – áll az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség (OMMF) éves jelentésében.A nemzetgazdaság stabilizációjával a munkakultúra is javulást mutat Magyarországon, ám ez leginkább csak az új üzemeknél és a multinacionális cégeknél igaz – áll a kormány által a közelmúltban elfogadott jelentésben.Varga László, az OMMF főosztályvezetője lapunknak elmondta: a kis- és középvállalkozásoknál továbbra is érdektelenség és vezetői közömbösség tapasztalható. Gyakori, hogy a munkáltató nem biztosít egyéni védőeszközt vagy nem követeli meg annak használatát. Jellemző az esés elleni védelem hiánya, a szabálytalan állványok használata, a villamosbiztonsági követelmények megsértése, a jogosulatlan gépkezelés is.1999-ben 26 697 olyan munkahelyi baleset történt, amelynek következménye három napot meghaladó munkakiesés volt, s 154 dolgozó halt meg munkahelyi baleset miatt. Ezek a számok kisebbek az 1998. évinél, egyedül a csonkulással járó esetek száma nőtt 26 százalékkal a tavalyelőttihez képest.A munkabaleseti adatok kedvezően alakultak az utóbbi tíz évben, de csak látszólag – hívta fel a figyelmet Varga László, utalva arra, hogy 1989-ben még több mint 80 ezer dolgozó szenvedett balesetet. A csökkenésben közrejátszott a veszélyes nehézipari ágazat visszaszorulása, a foglalkoztatottak és a munkahelyek számának, valamint egyes helyeken a termelés intenzitásának csökkenése.A számok ugyan kedvezők, de az ellenőrzések szerint a munkahelyek biztonsági állapota romlott. Ráadásul a rendszerváltozás után gombamód megszaporodott egyszemélyes vállalkozásokra nem is terjed ki a bejelentési kötelezettség.– Meg kell jegyezni azt is – tette hozzá Varga László –, hogy a számok a valóságban a fent említetteknél is rosszabbak, mert 20–25 százalékra tehető az eltitkolt balesetek száma. Gyakran a munkáltató azért nem minősíti az esetet munkabalesetnek, mert a dolgozó nem a számára meghatározott feladatot végezte, vagy nem a megfelelő eszközt használta. Gyakran előfordul, hogy rábeszéli a munkavállalót: a balesetből adódó munkaképtelenség alatt menjen szabadságra. Az eltitkolás egyik legjellemzőbb oka továbbra is a feketemunka.Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a Magyarország munkavédelmét 15 évre megreformáló előterjesztés. Ez kiterjesztené az egyszemélyes vállalkozásokra azokat a követelményeket, amelyek azokra eddig nem vonatkoztak, így a bejelentési és a veszélyes munkaeszközök állapotára vonatkozó felülvizsgálati kötelezettséget. Emellett szerepel benne az önálló baleset-biztosítási rendszer kialakítása, a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás fejlesztése, a kutatás-fejlesztés támogatása, a kiemelten veszélyes tevékenységek figyelemmel kísérése és a hatósági ellenőrzés feltételeinek javítása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.