Féltik a támogatást

2000. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább százezer mozgáskorlátozott kap kevesebb támogatást, miután jövő év közepén életbe lép a fogyatékosok egységes támogatása – állítja Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. A szociális tárca véleménye szerint viszont csak azok járhatnak rosszabbul, akik az új elbírálási rendszer szerint nem minősülnek majd súlyosan fogyatékosnak.Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke lapunknak elmondta: az új támogatási forma a súlyos fogyatékosoknak mindenképpen előrelépést jelent. Azokat azonban, akik enyhén fogyatékosnak számítanak, hátrány éri. Elveszítik a közlekedési támogatást – ez ugyanis megszűnik –, de az egységes támogatásra nem lesznek jogosultak. A közlekedési támogatás összege ugyan legfeljebb csak évi 24 ezer forint, ám a fogyatékosoknak ez is nagy segítséget jelentett – mondta.Szerinte komoly gondot okoz az is, hogy az új támogatás a 18 év alattiakra nem vonatkozik. A közlekedési támogatás megszűnése pont ezt az iskolába járó réteget érinti leginkább. Hegedűs Lajos úgy vélte: legalább százezer mozgáskorlátozott jár rosszabbul az új rendszerrel. Hozzátette: hamarosan javaslatot nyújtanak be Harrach Péter szociális és családügyi miniszternek, hogy az enyhébb mértékben fogyatékosoknál és a 18 év alatti sérülteknél ne szűnjön meg a közlekedési hozzájárulás.Szegedi Tamásné, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője lapunknak elmondta: az új rendszer bevezetésének az volt a célja, hogy a támogatást a súlyosan fogyatékosokra koncentrálják, s megszüntessék azt az eddigi gyakorlatot, hogy szinte érzékelhetetlen pénzösszeget juttatnak széles réteghez. Az új rendszer bevezetését az Országos Fogyatékosügyi Tanács szinte egyhangúlag támogatta.A főosztályvezető megjegyezte: a közlekedési támogatásban több mint 230 ezer személy részesül. Kizárt, hogy ennyien lennének súlyosan mozgáskorlátozottak – mondta. Azok, akik pedig tényleg súlyosan fogyatékosok, mindenképpen jól járnak, életszínvonaluk jelentős mértékben javul. S itt nemcsak a súlyos mozgáskorlátozottakra kell gondolni, hanem a súlyosan értelmi fogyatékosokra, a súlyosan hallássérültekre, az autistákra, a halmozottan fogyatékosokra és a vakokra, akik a korábbinál biztosan több pénzt kapnak majd. A főosztályvezető enyhe túlzásnak tartja a Hegedűs Lajos által említett százezres számot, amely az új támogatás bevezetésével rosszabbul járhat.


A fogyatékossági támogatást nyomtatványon lehet igényelni, a fogyatékos személy lakóhelye szerinti illetékes egészségbiztosítási pénztárnál (MEP) 2000. szeptember elseje után – tájékoztatta lapunkat Forgó Györgyné, a Szociális és Családügyi Minisztérium főosztályvezetője.Az ingyenes nyomtatványt az érdekvédelmi szervezeteknél, a MEP-eknél és a háziorvosoknál lehet beszerezni. A támogatást igénylőnek fel kell keresnie a háziorvosát, aki eldönti, hogy a rendelkezésére álló iratok alapján megállapítható-e a súlyos fogyatékosság, vagy még szakorvosi vizsgálaton is meg kell jelennie a páciensnek. Ezt követően az igazolással együtt kell benyújtani az igénylést. Az igénylő a vizsgálat időpontjáról, helyéről és eredményéről értesítést kap. Mivel a támogatást leghamarabb 2001. július 1-jétől folyósítják, nem szükséges az igénybejelentésekkel az első napokban tolongani.A támogatásra az a 18. életévét betöltött, Magyarországon élő magyar állampolgár, bevándorlási engedéllyel rendelkező külföldi, vagy a hatóságok által menekültként elismert személy jogosult, akinek súlyos fogyatékosságát megállapítják.A támogatás összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum (az idén 16 600 forint) 50 százaléka a súlyos és 80 százaléka a halmozottan fogyatékosoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.