Elfogták a Malév-gép fenyegetőjét

Elfogták szombat hajnalban azt a 26 éves férfit, aki előző nap bombával fenyegette meg telefonon a Malévet, és emiatt a légitársaság Párizsba tartó járatának vissza kellett fordulnia.

2002. 10. 13. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetett előéletű B. István beismerő vallomást tett, amelyből kiderült: személyes bosszú vezette. A pincérként dolgozó férfi ugyanis méltánytalannak érezte, hogy nem ő nyerte meg azt a párizsi úttal járó versenyt, amelyet munkahelyén hirdettek meg. A rendőrök a Nemzetbiztonsági Hivatal szakembereinek segítségével kerítették kézre az elkövetőt, aki akár három év börtönt is kaphat. A másik három bombariadót valószínűleg egy középkorú férfi okozta, őt továbbra is nagy erőkkel keresik.
*
B. Istvánt szombat hajnalban vette őrizetbe a rendőrség XVII. kerületi lakása előtt – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Gelencsér István, az ORFK Repülőtéri Biztonsági Szolgálatának osztályvezető-helyettese. Elmondta: a férfi pénteken reggel tíz órakor egy mobiltelefonról hívta Ferihegyet, és azt állította, hogy bomba van a Malév Párizsba tartó gépének fedélzetén. Emiatt a Boeing 737-es utasszállító negyedórával indulása után kényszerleszállást hajtott végre a Ferihegyi repülőtéren.
Korábban megírtuk: szintén bombafenyegetés miatt fordult viszsza pénteken a magyar légitársaság Zürichbe tartó gépe, múlt héten pedig a New York-i és a londoni járat. A négy bombariadó körülbelül tizenötmillió forintos kárt okozott a Malévnek.
Az elfogott B. István beismerő vallomást tett, miután közölték vele, hogy a rendőrségnek perdöntő bizonyítékai vannak ellene – nyilatkozta Gelencsér István. Mivel a fiatalember szökésétől nem kell tartani, ezért elképzelhető, hogy nem helyezik előzetes letartóztatásba, hanem gyorsított eljárásban állítják bíróság elé – fűzte hozzá.
Az osztályvezető-helyettestől megtudtuk: B. István korábban fegyveres rablásért három év börtönbüntetést kapott, de jó magaviselete miatt két év után szabadult. Jelenleg a VI. kerületi Két Szerecsen kávézóban dolgozik, felszolgálóként. A kávézóban nem kívánták kommentálni az esetet, és arra a kérdésünkre sem adtak választ, hogy elbocsátják-e az őrizetbe vett fiatalembert.
A másik három bombariadóról Gelencsér elmondta: bár a hangszakértői vélemények még nem érkeztek meg, úgy tűnik, egy középkorú férfi telefonálóról van szó, aki vélhetőleg repülőtéri kötődésű, mert – a hívások tartalmából kiderült – pontos ismeretekkel rendelkezett Ferihegyről és a magyar légitársaságról, illetve olyan szakkifejezéseket használt, amelyeket csak a légiirányításban dolgozók ismernek.
Elképzelhető, hogy a Malév kártérítési igényt nyújt be a bíróságon az elkövetőkkel szemben, ha megindul ellenük a büntetőeljárás – tudtuk meg Krebsz Adrienntől, a légitársaság szóvivőjétől. Lapunk értesülései szerint az ORFK és a Malév a jövő héten milliós nagyságrendű pénzjutalmat ajánl föl a nyomravezetőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.